Vestas vil deltage i brasiliansk budkrig trods 'bad standing'

Selvom Vestas er ude i kulden, vil selskabet deltage i Brasiliens kommende vindauktioner. "Der bliver et blodbad på et tidspunkt. De kommer til at konkurrere som gale dernede," siger direktør i KK Wind Services, der holder sig langt væk.
Foto: Felipe Dana, AP
Foto: Felipe Dana, AP

Den danske vindmølleproducent har fået en alvorlig begmand i Brasilien.

I går offentliggjorde Gamesa, at man har scoret en kæmpeordre i landet, og her til formiddag har Vestas så fortalt, at selskabet har mistet selvsamme projekter.

Trods tabet af en ordre, som har en værdi i underkanten af to mia. kr., har Vestas tænkt sig at deltage i de kommende brasilianske vindauktioner, hvor udviklere byder ind med projekter.

Også selvom selskabet fortsat ikke lever op til landets krav om lokalproduktion, som var årsagen til, at man nu har tabt ordren til rivalen Gamesa. Den næste runde er allerede i udgangen af denne måned.

"Ja, vi forventer at deltage i de kommende vindauktioner sammen med vores partnere," siger pressechef Michael Zarin til EnergiWatch.

Ude i kulden

I Brasilien betyder strenge krav om lokalproduktion, at selskaber, som ikke producerer store dele af møllerne i landet, reelt ikke har en chance for at vinde ordrer.

Vestas opfyldte kravene indtil 2012, men strengere krav betød, at man røg ud i kulden. Kravene arbejder Vestas nu på at leve op til ved at investere 240 mio. kr. i nye brasilianske anlæg, men selvom det endnu er uvist, hvordan selskabet igen er inde i varmen, fortsætter arbejdet med at vinde ordrer.

"Det skyldes, at leveringen til projekter i de kommende auktioner først er efter 2015. Derfor kan vi deltage, selvom den formelle og endelige godkendelse ikke er på plads. Vi skal demonstrere over for myndighederne, at vi opfylder kravene tids nok inden (møllerne skal leveres, red.)," siger Michael Zarin.

Kunderne skal stole på Vestas

Det kræver imidlertid, at kunderne tør stole på, at Vestas får godkendelsen på plads, inden projekterne skal opføres.

Vestas har i dag en samlefabrik i Brasilien, men Michael Zarin kan ikke fortælle, præcis hvordan selskabets nye anlæg i landet er klar, eller hvornår man forventer en endelig godkendelse af selskabets lokalproduktion.

Der er dog ikke ændret ved strategien, som sigter efter at vinde 25 pct. af markedet - et marked, der et domineret af GE, Alstom, Gamesa og Enercon/Wobben, og som forventes at udgøre omkring 2.000 megawatt om året.

"Det er ærgerligt (med dagens annulering, red.), men vores engagement og vilje til at få succes i Brasilien er stadig stærk," siger Zarin.

Der bliver et blodbad

Mens Vestas har valgt at investere i Brasilien og tage kampen op med selskaber, der allerede er godt på plads i landet, har en af mølleindustriens største underleverandører valgt at holde sig væk.

KK Wind Services (tidl. KK Electronic) har knap 900 ansatte, men selskabet skal ikke nyde noget af at etablere sig i Brasilien. Udover krav om lokalproduktion konkurrerer mølleprojekter i auktioner, hvor den laveste pris vinder. Der er sågar et loft over, hvor meget projekterne må koste, og det presser prisen.

”Jeg garanterer, at med alle dem, der investerer i Brasilien – der bliver et blodbad på et tidspunkt. De kommer til at konkurrere som gale dernede," siger Tommy Gunderup, direktør i KK Wind Services, til EnergiWatch. Udover Vestas har Suzlon sagt, at man vil hælde penge i det latinamerikanske land.

Auktion i denne måned

Den sidste ordre, Vestas vandt i Brasilien, var i 2011 - og det er den, der netop er blevet annuleret.

Vestas og kunden, CPFL Renováveis, har revet møllekontrakten over, men de endelige detaljer er endnu ikke forhandlet på plads. Vestas fik pludselig travlt, da Gamesa i går fortalte, at man skal levere til projekterne Campos dos Ventos og São Benedito i Rio Grande do Norte. Selvsamme projektnavne findes på en meddelelse, Vestas udsendte i 2011, da man vandt de 256 megawatt.

Ingen medier eller de tre danske Vestas-analytikere, EnergiWatch har talt med til formiddag, fangede i går forbindelsen, men Vestas-aktien faldt i går mere end fem procent på en dag, hvor markedet godt nok var i bakgear, men hvor der ellers var stille omkring Vestas, så nogen har formentlig været mere vakse.

De brasilianske projekter, der vinder i denne måneds auktion, skal være i drift d. 1. oktober 2017, skriver Recharge. Til november følger endnu en budrunde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også