Gamesa løber med Vestas' brasilianske kæmpeordre

OPDATERET: Spanske Gamesa skal levere møller til flere af de projekter, Vestas netop har mistet.
Foto: Leo Correa, AP, Ritzau
Foto: Leo Correa, AP, Ritzau

Spanske Gamesa har kapret Vestas' store brasilianske mølleordre.

Den danske mølleproducent oplyser fredag morgen, at man har mistet en ordre på 254 megawatt til Brasilien, som CPFL Renováveis bestilte tilbage i december 2011.

Det er en kolossal bet for selskabet, som tidligere på året annoncerede en storstilet satsning i det latinamerikanske land, men i går kunne notere sig, at spanske Gamesa havde sikret sig en ordre på 220 megawatt fra CPFL Energia - et datterselskab til CPFL Renováveis.

Alt tyder på, at det er selvsamme projekter, som Vestas nu har mistet.

Campos dos Ventos

Et kig i Vestas-arkivet afslører, at den danske producent skulle levere møllerne til projekterne Campos dos Ventos og São Benedito i Rio Grande do Norte.

Begge projektnavne optræder i den meddelelse, Gamesa udsendte i går. Spanierne skal da også levere en mølle på 2 megawatt, ligesom Vestas oprindeligt var udset til.

"Det er tydeligvis en ordre, hvor Vestas-møller er blevet udskiftet med Gamesa-møller. Der skal være en første gang for alting. Jeg har ikke noteret en ordreaflysning i de 12 år - ikke engang i forbindelse med finanskrisen," siger Vestas-analytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen, til EnergiWatch.

Han fortæller, at han i går ikke noterede sig, at Gamesa skal levere møllerne til de to projekter, som Vestas vandt i 2011.

"Lur mig, om ikke nogen har været hurtigere end mig til at lægge 2+2 sammen sidst på dagen i går. Jeg så, der var kommet en brasiliansk ordre til Gamesa, men gjorde ikke mere end at notere, at de er vældigt godt kørende".

I meddelelsen, Vestas har sendt ud i dag, fremgår det, at man ikke har kunnet nå til enighed med CPFL, og der henvises til ændringer i den brasilianske lovgivning.

Da Vestas i 2011 indgik aftalen med CPFL, opfyldte den danske mølleproducent landets krav om lokalproduktion, men den status mistede man efterfølgende. Siden har Vestas ændret strategi og varslet trecifrede millioninvesteringer i landet, men man opfylder fortsat ikke reglerne om lokalproduktion. Vestas fortalte i foråret, at man vil investere 240 mio. kr. i Brasilien og kapre en markedsandel på 25 procent - det hjælper dagens meddelelse ikke på.

For lidt lokalproduktion

Reglerne i Brasilien i dag er sådan, at mølleproducenterne skal have en såkaldt FINAME-kode, som er nødvendig for, at slutkunden (ejeren af vindfarmen) kan få adgang til billig finansiering fra den brasilianske udviklingsbank BNDES.

De oprindelige regler fra 2004 indebar 60 pct. nationalt indholdt i møllerne og 40 pct. import, men det er blevet udspecificeret på fire hovedkomponenter - nacelle, nav, tårn og vinger - og nu skal 70 pct. produceres lokalt.

Alstom, Gamesa, GE Energy, Impsa, Acciona, Wobben Enercon og WEG Northern Power Systems er blevet godkendt af udviklingsbanken, mens Vestas, Siemens og Suzlon tidligere har været godkendt, men mistede den altafgørende status i 2012.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs