Kæmpesolceller undervejs ved Randers

Virksomhed ønsker at opføre 247 hektar solceller nær Randers allerede inden udgangen af i år, så man får adgang til høj støtte.
Foto: Jacob Erhbahn, Polfoto
Foto: Jacob Erhbahn, Polfoto

Et privat selskab ønsker at opføre seks kolossale solcelleanlæg på landsbrugsjord i den nordlige del af Randers Kommune.

De seks anlæg får en samlet effekt på næsten 100 megawatt, eller hvad der svarer til 247 hektar jord. Det er en forøgelse af Danmarks samlede solcellekapacitet på næsten 20 pct.

Projektet har dog nogen vej endnu, før arbejdet kan komme undervejs.

Områderne, som skal huse solcellerne, er ikke udpeget til at huse tekniske anlæg, så Randers Kommune skal udarbejde et tillæg til lokalplanerne for de seks områder, og derudover skal en VVM-screening afklare, om der skal laves en fuld miljøundersøgelse. I første omgang er forslaget fra firmaet bag, Solenergi Danmark, i dag sendt i offentlig høring i fire uger.

Høj støtte

De seks solcelleanlæg vil være Danmarks suverænt største anlæg, hvis de realiseres. Selskabets adm. direktør Anders Ztorm er ikke bekymret for naboindsigelser.

"Med mindre der er en eller anden, der pisker en storm op, plejer naboerne ikke at råbe højt. Så bliver det noget med at lappe huller i eksisterende læhegn for at skjule anlæggene, og den slags overkommelige ønsker," siger han ifølge Randers Amtsavis (kræver login).

Områderne, der er udpeget til at huse de seks anlæg, er alle på landbrugsjord, og ifølge avisen er alle lejeaftaler med lodsejerne på plads. 

Anders Ztorm håber på en hurtig sagsbehandling, for bliver parkerne opsat inden årets udgang, får firmaet en garanteret pris på strømmen på 1,16 kr. pr. kilowatt-time (kWh) de næste ti år. Bliver anlæggene først opsat næste år, falder tariffen til 1,02 kr. pr. kWh.

Japan sakser 1.800 megawatt sol

EnergiMidt fyrer 18 ansatte og udskiller fiberdivision

1.100 solcelleejere har penge til gode

Solens stråler er mest værd i dyre områder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåFoto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter