Vestas underskriver første aftale på V164'er

Dong Energy og MHI Vestas har indgået en aftale om levering af møller til havmøllepark i Storbritannien, hvor mølleproducenten har lovet af lægge en del af produktionen.
Foto: Dong Energy
Foto: Dong Energy

MHI Vestas' første store ordre på joint venturets 8 megawatt-mølle er rykket et stort skridt nærmere.

Selskabet har underskrevet en betinget aftale med Dong Energy, hvor man forpligter sig til at levere 32 møller til Burbo Bank-udvidelsen. Tidligere på året blev det dansk-japanske selskab udpeget som "foretrukken leverandør" til projektet, og nu nærmer man sig en endelig ordre.

Det er otte år siden, at Dong sidst købte møller af Vestas - dengang var det til havmølleparken Barrow i England.

Hvis - eller når - Dong Energy træffer en endelig investeringsbeslutning og vælger at opføre Burbo Bank-udvidelsen, vil MHI Vestas skulle levere sin mølle, og dermed synes der ikke at være nogen vej tilbage for producenten, der stadig ikke har offentliggjort, hvor møllerne i givet fald skal produceres.

Med Burbo Bank-aftalen står det dog klart, at i hvert fald en del af mølle-produktionen kommer til at ligge i Storbritannien.

Politisk pres

De britiske politikere hælder milliarder af pund i mølleparker, men størstedelen af arbejdspladserne er hidtil blevet skabt uden for kongerigets grænser - mange af dem hos Siemens Wind Power i Brande.

Det har øget presset på Dong Energy og mølleproducenterne, og aftalen mellem det danske energiselskab og mølleproducenten fra Aarhus viser da også, at Vestas ikke er tonedøve.

"Jeg glæder mig også over, at MHI Vestas Offshore Wind har givet tilsagn om at etablere en forsyningskæde i Storbritannien til fremtidige projekter," siger Samuel Leupold, vice president i Dong Energy, i en meddelelse.

Byggeri i 2016

Burbo Bank-udvidelsen ligger 7 km. ud for Englands nordvestlige kyst i Liverpool Bay. Baseret på de formelle tilladelser og tidsplanen forventes det, at opførelsen vil blive påbegyndt i 2016.

"Det vil øge konkurrencen blandt havmølleproducenterne, at V164-8,0 MW havmøllen nu er på markedet, og dette vil gavne både branchen og elforbrugerne," siger Samuel Leupold.

MHI Vestas bekræfter i en mail til EnergiWatch, at man har indgået en betinget aftale med Dong Energy, men vil ikke kommentere sagen yderligere, før ordren er ubetinget. Selskabets topchef, Jens Tommerup, har dog tidligere fortalt EnergiWatch, at der presses på for, at selskabet etablerer produktion i Storbritannien.

Siemens Wind Power har eksempelvis tilfredsstillet de britiske politikere ved at vedtage opførelsen af en vingefabrik til sine havvindmøller i engelske Hull.

Dong til industrien: Skab britiske vindjob eller sig farvel

Her er opskriften for MHI Vestas

Siemens bygger stor vingefabrik i Storbritannien

Vingefabrik ligner politisk foræring fra Siemens

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også
Foto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter