Tydelig bedring hos Vestas kan give opjustering

Analytikerne har store forventninger til topchef Anders Runevad og Vestas, som i morgen aflægger kvartalsregnskab.
Foto: Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged
RITZAU FINANS

Dagen efter Vestas' halvårsregnskab kan Anders Runevad fejre ét år som udpeget Vestas-direktør. Med selve regnskabet, der fremlægges onsdag, kan han formentlig fejre både håndgribelig fremgang i resultaterne og måske en opjustering af forventningerne til 2014. Det er i hvert fald forventningen blandt analytikerne.

21. august 2013 var dagen, hvor Vestas sagde farvel til Ditlev Engel og valgte den hidtil næsten ukendte svensker som den nye topchef. Siden er fulgt tre regnskaber med enten opjusteringer eller stærkt forbedrede resultater, og det mener analytikerne også vil være tilfældet onsdag.

"Jeg vil primært kigge efter indtjeningen og marginalerne, især bruttomarginalen, for jeg tror stadig, at den kan øges yderligere, og det er selvfølgelig noget, der for alvor kan begynde at flytte på resultaterne. Kombinationen af stigende volumen, højere bruttomarginal og faldende faste omkostninger gør, at jeg regner med en kraftig forbedring af indtjeningen," siger analytiker Klaus Kehl fra Nykredit til Ritzau Finans inden regnskabet.

Vestas sponsor for første danske båd i Volvo Ocean Race

Markedets forventning er en driftsindtjening (EBIT), der bliver løftet til 114 mio. euro i kvartalet, svarende til en marginal på 8,1 pct. ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

EBIT-overskuddet får dog hjælp på vejen af en engangsindtægt på 50 mio. euro fra opstarten af MHI Vestas. Ikke desto mindre er det en klar forbedring fra andet kvartal sidste år, hvor der var et minus på 9 mio. euro på samme post, og det skyldes Vestas' flerårige arbejde med at få styr på forretningen, siger Klaus Kehl.

"Vi begynder for alvor at se resultaterne af de ting, de har gjort i forbindelse med turnaround-planen. Med den her type selskaber, så tager det bare et stykke tid, før det slår igennem i regnskabstallene," siger analytikeren.

Vestas-partner indgår aftale om mindst 500 MW i Canada

Set over hele året er der også forventninger blandt analytikerne om, at Vestas vil levere et noget bedre resultat, end selskabets egen minimumsprognose lægger op til.

Vestas spår minimum 6 mia. euro i omsætning, minimum 5 pct. EBIT-margin, og minimum 300 mio. euro i frie pengestrømme. Til sammenligning venter analytikerne 6,8 mia. euro, 7,0 pct. og 440 mio. euro på de tre poster ifølge SME Direkts tal.

Nordea sænker Vestas-anbefaling kort efter forhøjelse

"Jeg tror, at det er overvejende sandsynligt, at der kommer en opjustering af EBIT-marginalen i det her regnskab. Med de omkostningsbesparelser, der er og kommer, så ser det relativt konservativt ud med "minimum 5 pct." Man kan så sige, at 6, 7 og 8 pct. også er "minimum 5", men jeg tror, at de vil præcisere den opad," vurderer Klaus Kehl, og samme holdning finder man hos Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank, mens Jacob Pedersen fra Sydbank også nævner det som en mulighed.

Klaus Kehl tror også, at der kan være mere i vente resten af året.

"Mine estimater ligger en del over deres guidance, så jeg tror, der måske kan komme flere opjusteringer, fordelt over det her regnskab, Q3-regnskabet og så en stærk afslutning på året. Men man skal huske, at det er en projektorienteret virksomhed, som kan blive drillet af vind og vejr, så det er fornuftig at have en buffer i forventningerne. Og med den fæle tur, Vestas har været igennem, vil det gøre alt for ikke at skuffe," lyder det fra Nykredit.

Analytikernes forventninger til Vestas' regnskab for andet kvartal af 2014:

Mio. euro Q2 2014 (est.) Q2 2013 FY 2014 (est.) FY 2013
Omsætning 1.430 1.185 6.792 6.084
Heraf service 264 250 1.043 954
Bruttoresultat 214 169 1.117 896
EBIT 114 -9 500 102
EBIT-margin (pct.) 8,1 -0,8 7 1,7
Resultat før skat  100 -38 472 -36
Resultat efter skat 72 -63 340 -82
Frie pengestrømme 67 197 440 1.009
Ordreindgang i MW 1.815 1.641 6.200 5.964

 

Est. = medianestimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans blandt op til 11 analytikere.

Vestas får ny investor-chef

Suzlon overvejer australsk kæmpeinvestering efter politisk slinger

Derfor leverer Vestas 365 minimøller til Afrika

Analytikere: Vestas' Kina-nedtur fortsætter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også