Dong sælger havmøller til fire pensionskasser

Et konsortium af danske pensionskasser køber halvdelen af det tyske havmølleprojekt Gode Wind 2 for 4,5 mia. kr.
Foto: Siemens
Foto: Siemens
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

Energiselskabet Dong Energy har solgt halvdelen af det tyske havvindmølleprojekt Gode Wind 2 på 252 megawatt (MW).

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Andelen er solgt til et konsortium af danske pensionsinvestorer (PKA, Industriens Pension, Lærernes Pension og Lægernes Pensionskasse).

Parken er endnu ikke opført endnu, men pensionskasserne betaler 4,5 mia. kr. for ejerandelen, der bliver betalt i perioden 2014 til 2016.

Med kæmpemøller fra Siemens

PKA overtager ved gennemførelsen af transaktionen 24,75 procent af Gode Wind 2, mens Industriens Pension overtager 10,5 procent, Lærernes Pension 8,75 procent og Lægernes Pensionskasse 6 procent.

Opførelsen af parken, der består af Siemens' største havvindmølle på 6 MW, begynder i 2015, og den skal - sammen med naboparken, den lidt større Gode Wind 1 - være i fuld drift i 2016.

Her er verdens største vindfundamenter

Frasalget flugter med Dong's strategi om at frasælge dele af sine havvindmølleparker, så man ad den vej frigør kapital, der kan bruges i nye projekter. Historisk har energiselskabet imidlertid først solgt sine andele, efter parkerne er rejst, men nu er det altså lykkedes at sælge halvdelen af Gode Wind 2, allerede inden møllerne snurrer.

"Vi er meget glade for at kunne indgå et havmøllepartnerskab med PKA for anden gang og samtidig byde andre danske pensionsinvestorer, som vi ikke har samarbejdet med tidligere, velkommen som medejere på Gode Wind 2 ... Dagens aftale giver os mulighed for at frigøre kapital, så vi kan fortsætte vores investeringsprogram, og hjælper os dermed med at nå vores mål," siger Dongs chef for Wind Power, Samuel Leupold, i en meddelelse.

Dong vil ikke oplyse, hvordan man har spredt risiciene imellem sig, forklarer pressetalsmand Rune Birk Nielsen til EnergiWatch. Selskabet har tidligere fortalt, at den samlede pris på Gode Wind 1 og 2 var på 16,3 mia. kr.

Transaktionen er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse. Den forventes gennemført i andet halvår af 2014.

Siemens-CEO: Goldman ændrer Dongs risikovillighed

Nordmænd napper Gode Wind-ordre

Siemens' offshore-CEO: Kæmpepark passer som hånd i handske

Dong sælger ud af britisk prestigepark

Franskmænd vinder Gode Wind-ordre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også