Dansk storkunde bryder med Vestas

Vindudvikleren Global Wind Power stopper samarbejdet med Vestas efter mere end ti år og puster igen til kontroversiel personsag.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

Over de seneste ti år har det danske vindudviklerselskab Global Wind Power med base i Thisted omsat for fire mia. kr. Vestas-møller. Men nu er det slut, skriver Berlingske i dag.

"Vi har været rigtigt glade for samarbejdet. Men nu er der et nyt Vestas på vej med ny ledelse og strategi, og det er lidt utydeligt for mig, hvad vores rolle bliver i den sammenhæng. Den afklaring kan vi ikke vente på, så vi søger nye partnere i markedet," siger adm. direktør i Global Wind Henrik Amby til Berlingske og fortæller, at han mener, at selskabet vil stå stærkere uden Vestas.

Han afviser, at stoppet for samarbejdet hænger sammen med den tvist, som selskabets bestyrelsesformand - den tidligere Vestas-boss Johannes Poulsen - har haft med Vestas, hvor han har langet ud efter vindmølleproducenten i forbindelse med politianmeldelsen af de to fyrede og politianmeldte direktører Henrik Nørremark og Hans Jørn Rieks.

De to tidligere direktører er hovedpersoner i et dansk-tysk sagskompleks, hvor politiet undersøger, om en stribe tidligere Vestas-chefer ulovligt har tjent penge på at gøre private forretninger på Vestas’ bekostning. Men ifølge Johannes Poulsen - som sammen med Henrik Amby er en tæt støtte af de to - er sagen nærmere et udtryk for personforfølgelse efter et dramatisk magtopgør i toppen af Vestas op til fyringen af Nørremark i februar 2012.

Kritik: Vestas på hævntogt

Johannes Poulsen har samtidig beskyldt Vestas for at være medvirkende til, at Global Wind Power i 2012/2013 kom ud med et millionunderskud på grund af problemer på projekter i Rumænien, som Vestas har leveret møller til. Det skyldtes primært ændrede afregningspriser, men oveni kastede Vestas angiveligt selskabet ud i en likviditetsmæssig krise.

"Vestas opførte sig groft uanstændigt på to projekter i Rumænien," sagde Johannes Poulsen for nylig til Jyllands-Posten og fortalte, at han mener, at Vestas har udført en hævnaktion mod selskabet.

Det var nemlig Hans Jørn Rieks, som i dag arbejder for konkurrenten Siemens Wind Power, der var med til at forhandle aftalevilkårene på plads med Global Wind Power på vegne af Vestas, og ifølge Johannes Poulsen havde Vestas et tilgodehavende hos Global Wind Power i ét projekt, mens det forholdt sig omvendt i et andet.

Men Vestas gennemtrumfede ifølge Global Wind Power en udligning på et stærkt kritisk tidspunkt, og tingene begyndte angiveligt først at gå i hårdknude, da Henrik Nørremark og Hans Jørn Rieks var blevet afskediget i i Vestas.

Til Berlingske siger Henrik Amby, at Global Wind Power er i dialog med flere nye vindmølleproducenter, men han vil sætte navn på nye partnere på nuværende tidspunkt.

Kilde: Jyllands-Posten

Mystikken breder sig i Vestas-sagen

Vestas beskyldes for hævnmotiv

Skarpt angreb på Vestas’ møllesalg til medarbejdere

Tidligere formand kritiserer Vestas for "uværdig" opførsel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også