EnergiWatch

Analytiker: Vestas-forlig blot en økonomisk krusning

Den nye Vestas-ledelse har med afslutningen på investorsag i USA ryddet endnu et skelet af vejen, siger analytiker.

Foto: Vestas

Havde nogen frygtet, at Vestas' sag i USA mod utilfredse investorer ville give et stort økonomisk stød mod vindmølleproducenten, så kan man ånde lettet op.

Selskabet har netop meddelt, at der er indgået forlig på 5 mio. dollar, som endda betales af Vestas' forsikringsselskab. Det er godt nyt for Vestas, mener analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen:

"Det giver en større klarhed for investorer om, at der ikke ligger nogle omkostninger ved det i fremtiden," siger han.

"Det er et rigtigt godt eksempel på, at Vestas-ledelsen rydder usikkerheder af vejen. Når man ser på beløbsstørrelsen, og når det samtidig bliver bekræftet, at det er noget, der klares over forsikringen, så er det jo ikke andet end krusning rent økonomisk for Vestas."

"Ude på decimalerne"

Sagen handler om, at en stribe sure aktionærer i USA har indledt en sag mod Vestas, som beskyldes for at have indarbejdet nye regnskabsstandarder for sent og dermed givet "falske og misledende" oplysninger om omsætning og indtjening i 2009 og 2010.

Regnskabsfinten betød, at man med et snuptag flyttede rundt på et salg på 21,6 mia. kr. samt den tilhørende indtjening, hvorved bl.a. et skrantende 2010 endte med at blive langt bedre end ventet.

Sagen var anlagt mod Vestas, den tidligere bestyrelsesformand Bent Erik Carlsen, tidligere koncernchef Ditlev Engel og tidligere finansdirektør Henrik Nørremark, og har været under forberedelse siden 2011.

Men nu er der - hvis myndighederne godkender det - et forlig på bordet.

Dermed er den nye ledelse i form af topchef Anders Runevad og bestyrelsesformand Bert Nordberg endegyldigt ved at vaske tavlen ren fra Ditlev Engel og Bent Erik Carlsens tid i spidsen for selskabet, lyder det fra Jacob Pedersen.

"Det er en del af den oprydning, som ledelsen er i gang med ved at eliminere nogle af de skeletter, der tidligere er dukket op," siger analytikeren.

Er Vestas sluppet billigt?

"Jeg vil ikke vurdere, om det er billigt sluppet, men i forhold til Vestas' samlede økonomiske gøren og laden, så er det her helt ude på decimalerne og noget, som i princippet ikke har en betydning. Og det er rigtig godt nyt."

Endnu en sag

Foruden sagen i USA kører der en parallel sag i Danmark, der er anlagt af konsulenthuset Deminor, og også i det henseende er udmeldingen fra Vestas godt nyt, mener Jacob Pedersen.

"Det er en vigtig pejling for den europæiske sag, og skulle der sidde nogle investorer og være bange for den, så kan man bruge det her forlig som pejlemærke for, at det ikke er noget, som kommer til at ødelægge noget for Vestas."

Vestas indgår millionforlig i USA

Vestas-afgørelse blev udsat i 11. time

Vestas vil slutte fred i USA-strid

Vestas i kamp på flere fronter

Nyt millionkrav er på vej mod Vestas via Retten i Aarhus

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Mastodonter som CIP og Total Energies har også kastet sig ind i kampen for åben dør-havmølleparker, hvor Energistyrelsen har modtaget 43 ansøgninger siden april. Selv om to trejdedele er sorteret fra, får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs