Vestas indgår millionforlig i USA

Vindmølleproducenten lader til endelig at have afsluttet amerikansk millionstrid.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
RITZAU OG THOMAS BO CHRISTENSEN

Vestas har indgået forlig i en amerikansk sag, hvor selskabet og dele af topledelsen var sagsøgt af utilfredse investorer for at give forkerte informationer i forbindelse med en ny regnskabspraksis.

Det oplyser vindmølleselskabet i en fondsbørsmeddelelse torsdag aften.

Som led i forliget skal Vestas betale fem millioner dollar - omkring 27,5 millioner kroner - til de amerikanske aktionærer. Vestas slipper dog for selv at skulle til lommen, da danskernes forsikringsselskab dækker omkostningerne.

De utilfredse investorer, som havde anlagt sagen, havde ikke sat beløb på deres krav om erstatning. Men eftersom der er tale om en såkaldt class actionsag, ville en tabt sag betyde, at Vestas risikerede nye erstatningskrav fra andre utilfredse investorer.

Langvarig sag

Sagen stammer tilbage fra marts 2011, hvor Vestas samt medlemmer af selskabets bestyrelse og direktion blev sagsøgt i et massesøgsmål anlagt af en aktionær ved de føderale domstole i Colorado.

Dengang ville Vestas påstå frifindelse, og indtil i slutningen af sidste år så det ud til, at selskabet stod foran en pinefuld retssag. Men kort før en vigtig delafgørelse i sagen, blev forhandlingerne med sagsøgernes advokater genoptaget, og nu ligger der altså et forlig på bordet.

Vindmøllekoncernen understreger dog, at man stadig er af den opfattelse, at der ikke er belæg for søgsmålet.

"Vestas afviser kategorisk alle påstande i anklagen og er overbevist om, at selskabets offentliggørelser til alle tider var retvisende," skriver selskabet i meddelelsen.

"Vestas er af den opfattelse, at selskabet ikke har gjort noget retsstridigt og som følge heraf ikke har et erstatningsansvar i forhold til de anklager, der er rejst mod selskabet. Ikke desto mindre mener Vestas, at det vil være ønskværdigt at få afsluttet retssagen og således få sat en stopper for de betydelige udgifter, byrder og usikkerheder, der er forbundet med en fortsat retssag i USA."

Før Vestas kan sætte endeligt punktum i sagen, skal forliget godkendes ved en domstol i USA, ligesom at der i forligsdokumenterne er flere betingelser for godkendelsen.

Der ventes en foreløbig afgørelse senere i år, og den endelige godkendelse kan falde på plads i slutningen af 2014 eller i begyndelsen af næste år.

"Vi ser frem til at lægge denne sag bag os, så vi kan fortsætte vores fokus på driften af virksomheden til gavn for vores kunder og vores ejere," siger bestyrelsesformand Bert Nordberg.

Endnu en retssag

Udfaldet af den amerikanske sag er interessant, eftersom der sideløbende har kørt en en parallel sag i Danmark, der er anlagt af konsulenthuset Deminor.

"Vi holder øje med, hvad der foregår i USA, men sagerne kører separat, og den ene vil ikke nødvendigvis påvirke den anden," har Erik Bomans, partner i Deminor tidligere sagt.

Vestas slår dog fast, at forliget ikke har nogen "indflydelse på andre transaktioner eller på retssagen anlagt af 87 aktionærer ved Aarhus byret i august 2013."

Nyt millionkrav er på vej mod Vestas via Retten i Aarhus

Vestas-koryfæer: Vestas kører dårlig stil

Pludseligt exit for Vestas-topfolk

Vestas-chef kan vinde på at vaske tavlen ren

Vestas-afgørelse blev udsat i 11. time

Vestas vil slutte fred i USA-strid

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også