Samsung afviser havmølle-exit

Vi "evaluerer" bare forretningsstrategien, siger den koreanske industrikæmpe.
Dansk-produceret vinge til Samsungs 7 megawatt havmøllesatsning. | Foto: SSP
Dansk-produceret vinge til Samsungs 7 megawatt havmøllesatsning. | Foto: SSP

Efter flere dages rygter om fremtiden i Europa tager Samsung Heavy Industries nu bladet fra munden med en blank afvisning af, at de har opgivet havvind.

"Det er ikke rigtigt, at vi trækker os fra offshore vindindustrien. Vi vil fortsat arbejde på at sikre en high performance prototype og fokusere på at udvikle ny teknologi," lyder det i en udtalelse fra selskabet ifølge WindPowerMonthly.

Rygterne om den radikale kursændring fra selskabet, der allerede har installeret en testmølle på 7 megawatt, startede fredag i sidste uge. Siden har der været tavshed fra selskabet.

Medie: Samsung trækker sig fra havvind

EnergiWatch fortalte forleden, at Samsung beholder den tekniske afdeling, men lukker de europæiske salgsaktiviteter. Det sker angiveligt efter diktat fra den øverste ledelse i det 400.000 personer store konglomerat, hvor Heavy Industries-gruppen, som havmøllesatningen er underlagt, blev undsagt.

Beslutningen blev formentlig truffet som konsekvens af et muligt generationsskifte i giganten, der ville resultere i en efterfølgende restrukturering. Kombineret med vigende resultater i olie-delen af Heavy Industries-enheden harmonerede det ganske enkelt skidt med de mangeårige garantiforpligtelser og milliardinvesteringer i form af fabriksbyggeri, som en større mølleordre vil udløse, og derfor ryger salgskontoret nu.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Fordele og ulemper

Mens kunderne i Europa har fået af vide, at satsningen lige nu er sat på hold, fortsætter den tekniske udviklingen af møllen. Selskabet har i dag en testmølle i Skotland, som danske SSP Technology har leveret verdens længste vinger - 83,5 meter - til.

Beslutningen om at lægger havmøllesatsningen på køl er både en fordel og ulempe for konkurrenterne hos Siemens, MHI Vestas, Alstom, Areva og Senvion.

På den ene side kan en finansiel og industriel kæmpe som Samsung løfte industrien til nye højder til gavn for havmøllebranchen som helhed. På den anden side fjerner det en potentiel storspiller fra konkurrentfeltet - i hvert fald for en tid.

"Det bliver smertefuldt for Samsung at se konkurrenterne kontrollere havmøllemarkedet. De har allerede investeret en del i området," siger Feng Zhao, analysechef hos BTM Consult Navigant, i en besked til EnergiWatch.

Analyse: Samsung-foræring til Siemens og MHI Vestas

Dansk vinge forsinker Samsungs supermølle

Dong i dialog med Samsung om ny havvindmølle

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også