Jyder investerer i solbrønde

Solbrønde til lagring af solenergi blev opfundet af en dansker i 1980'erne. Nu skal nyt test-center gøre det endnu smartere. Brønden firedobler varmeudnyttelsen, lyder det.
De to test-brønde installeres i Vejle | Foto: Insero
De to test-brønde installeres i Vejle | Foto: Insero

Brønde som lagrer sommerens solenergi til de kolde vintermåneder. Det er idéen bag det seneste skud på stammen hos energi-investorerne i den Horsens-baserede fond Insero.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Den miljøvenlige teknologi blev opfundet i 1980 af ingeniør Niels Kristian Knudsen, der året efter installerede den i sit hus i Hedensted med succes. Nu skal teknologien udvikles yderligere, og derfor har Insero etableret et test-center i Vejle.

Det vækker stor begejstring hos Carsten Due fra samarbejdspartneren Sunwell, som leverer solbrøndene.

”Allerede på de første solbrønde, vi har installeret, kan vi se, at 85 pct. af den lagrede varme kan genanvendes, men det kan stadig blive mere effektivt. Derfor er et testcenter rigtig vigtigt, så vi kan forbedre de enkelte dele i et overvåget miljø. På den måde kan vi for eksempel finde ud af, hvordan varmen overføres bedst muligt til og fra jorden, eller hvilket antal solfangere, der er det mest optimale energimæssigt og økonomisk,” siger Due i en meddelelse.

Global solrekord på vej til Vojens

Vigtigt med test

Humlen i solbrøndene er at bruge jorden som et slags batteri for den solvarme, der er rigeligt af om sommeren, men mest brug for om vinteren, hvor den er knap. Solbrønden og de varmepatroner, der skal sikre, at temperaturerne er i orden, går til 20 meters dybde.

”Hvis vi bare ser på solfangere, kan vi i dag kun udnytte op til 20 pct. af den producerede varme, men ved at kombinere solfangere med en solbrønd kan vi højne udnyttelsesprocenten markant. Derfor er det vigtigt at få testet solbrøndene med det formål at effektivisere - også så vi kan teste, hvordan de kan sammenkobles med solfangere og varmepumper på den bedste måde,” siger chefspecialist Steen Kramer Jensen fra Insero Energy.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Teknologien minder om damvarmelagre, der er installeret flere steder i forbindelse med større solfangerprojekter, og som også har til formål at sikre energilagring fra sommer til vinter. De giver en varmeudnyttelse på cirka 80 pct,, udtalte Søren Elisiussen, direktør i Arcon Solar, der leverer solfangerne, for nylig til EnergiWatch.

Dermed har damvarmeanlæggene et lille stykke vej til de 85 pct., som solbrøndene ifølge Sunwell udnytter i dag.

Grafik: Arkil

Fakta om projektet

Test-projektet, der ventes at stå klar på Green Tech Center i Vejle i slutningen af juni, består af 38 jordvarmeboringer, som udgør selve solbrøndene. Derudover er der seks overvågningsboringer, som skal kortlægge temperaturen i de to solbrønde. Projektet skal også gøre det muligt at undersøge, hvordan solbrøndene kan styres intelligent, sådan at det eksempelvis er muligt at justere varmen forud for dårlige produktionsperioder.

Læs mere om solbrønde her.

Verdens største solvarme-anlæg på plads

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også