Global solrekord på vej til Vojens

Mere end 50.000 kvadrameter solvarme-paneler skal opføres.
Solfanger-anlægget i Dronninglund i Nordjylland. | Foto: Arcon
Solfanger-anlægget i Dronninglund i Nordjylland. | Foto: Arcon

Der er godt gang i solfanger-festen i det jyske. For nylig blev verdens største anlæg på 37.000 kvadratmeter indviet i nordjyske Dronninglund, men allerede nu er der indgået aftale om opførelsen af et endnu større anlæg lidt længere sydpå i det jyske.

Det nye anlæg skal opføres i Vojens over det kommende år, og det kommer til at dække 52.500 kvadratmeter fordelt på 4.166 solfangere. Projektet koster 120 mio. kr. og vil dække varmebehovet i 2.000 husholdninger.

Køberen er Vojens Fjernvarme, der i forvejen har 17.500 kvadrameter solfangere, der blev installeret i 2012. Dermed kommer den sønderjyske by til at have godt 70.000 kvadratmeter solfangere.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Lagrer energien

Da solen som bekendt skinner markant mere i sommerhalvåret, er det også her anlægget kommer til at producere den største mængde varme.

Det er umiddelbart uheldigt, da behovet for varme er mindst i de lyseste årstider, men et enormt bassin på 180.000 kubikmeter med plads til 200 mio. liter vand sikrer, at varmen lagres til køligere tider.

"Når varmen kan gemmes fra sommer til vinter, giver det mulighed for at dække en meget større andel af det årlige varmeforbrug med solenergi. Uden lagring er dækningen typisk 20-25 pct., mens det tal er 55-60 pct. med sæsonlagring, og man burde komme endnu højere op," siger Søren Elisiussen, som er direktør i Arcon Solar, der leverer solfangerne, til EnergiWatch.

Netop muligheden for at lagre varmen er typisk en stor udfordring, når vinden og solen bruges som energikilder.

Det gælder både forsyningsmæssigt, men også økonomisk. Derfor giver varmelagrene en forudsigelighed for køberne, som Arcon-direktøren ser store muligheder i - særligt i en tid, hvor der er udsigt til stigende priser på fossile energikilder som eksempelvis russisk gas.

Dyr gas giver solfanger-boom

”I modsætning til andre vedvarende energiteknologier er der god forretning i at lagre solvarme til senere brug. Der kan laves ret præcise beregninger for, hvor stor en del af det samlede energibehov, der kan dækkes via solvarme, så det giver de største fordele i driften, ikke mindst økonomisk,” siger han.

Anlægget er et såkaldt termisk solvarmeanlæg, hvilket betyder, at det kun producerer varme. Der findes større anlæg med solfangere i blandt andet Spanien, men de producerer elektricitet og smider varmen væk.

Ikke kun politisk korrekt

De mange solfangere produceres i Skørping syd for Aalborg, hvor Arcon har hovedsæde. Selskabet er en del af VKR Holding, som også ejer vinduesproducenten Velux. Danskerne står stærkt på det europæiske marked for solfangere, hvor de efter eget udsagn har leveret over halvdelen af alle anlæg på mere end 1.000 kvadratmeter.

På grund af den forudsigelige økonomi i solfanger-projekterne og uvisheden om den fremtidige udvikling i energipriserne, forudser direktøren mere forretning både herhjemme og i udlandet.

”Danske fjernvarmeværker har de seneste år fået øjnene op for, at store solvarmeanlæg ikke blot er politisk korrekte investeringer, men også er en god forretning i kroner og ører. Især det langsigtede kendskab til omkostningsniveauet er en væsentlig drivkraft for efterspørgslen. Det budskab er nu også ved at sprede sig internationalt, og vi forventer, at vi allerede i indeværende år for alvor får gang i eksporten”.

Et nyt anlæg er på vej i Gram, hvor Arcon netop har vundet licitationen på et anlæg, som kommer til at dække omkring 35.000 kvadratmeter, fortæller Søren Elisiussen.

EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Indisk solpark skal forsyne 20 millioner med strøm

Læs mere om solvarme her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Foto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter