Areva villig til at kigge på Alstom-vindaktiviteter

Industrikæmpen Areva, som også laver vindmøller, åbner for at udvide den grønne forretning.
Foto: Tullow Oil
Foto: Tullow Oil
AF RITZAU FINANS OG THOMAS BO CHRISTENSEN

Det franske selskab Areva åbner op for muligheden for at gå ind og købe vindaktiviteterne fra industriselskabet Alstom, hvis de pågældende aktiviteter kommer til salg som et led i Alstoms salg af sine energiaktiviteter til enten General Electric eller Siemens.

"Hvis mulighederne opstår i fremtiden, naturligvis, givet Arevas ambition inden for vedvarende energi, skulle vi være klar til at studere mulighederne i denne overordnede handel," sagde Arevas topchef Luc Oursel politikere i det franske parlament tirsdag ifølge Bloomberg News.

Overblik: Dét får køberen af Alstom

For at dæmpe franske bekymringer for en amerikanske overtagelse af det store franske selskabs energiaktiviteter har GE i et brev til den franske præsident Francois Hollande givet udtryk for, at det vil være villig til at sælge Alstoms vindaktiviteter til franske investorer, hvis det får succes med sin overtagelse.

GE aflagde i slutningen af april et bud på Alstoms energiforretning lydende på 12,35 mia. euro, men efterfølgende meddelte den franske præsident François Hollande, at man ikke fandt tilbuddet godt nok.

Fakta om Alstoms grønne forretning

Alstoms division inden for vedvarende energi er selskabets mindste forretningsenhed, men den er til gengæld vokset betydeligt i de seneste år. Selskabet har installeret omkring 25 pct. af verdens vandkraft, men fremgangen er også båret af vindmølleenheden, hvor selskabet har installeret eller er i gang med at installere for i alt 2,6 GW vindmøller.

I 2012 solgte selskabet for 1,8 mia. euro af produkter og services inden for vandkraft og vindenergi samt solenergi og geotermi - et tal, som selskabet allerede har indhentet i de første ni måneder af 2013.

Til gengæld er divisionen ikke nogen gulvkalv. Bl.a. er selskabet - som alle andre - blev ramt af de svære tider i vindbranchen i de seneste år, og driftsindtjeningen (ebit) i divisionen lød i 2012 på -10 mio. euro for divisionen.

BTM: Siemens-Alstom skidt for konkurrencen

På den positive side er Alstom en af de turbineproducenter, der er længst fremme i udviklingen af fremtidens havvindmøller. Selskabet har således udviklet en 6 MW offshore-mølle med navnet Haliade, der allerede nu er bestilt 240 eksemplarer af til opstilling ud for den franske kyst.

Dermed er selskabet ved at opbygge en seriøs trussel for både bejleren Siemens, der er førende på havvind, men også Vestas. Amerikanske GE er derimod ikke en spiller på havvindmøllemarkedet, og derfor vil amerikanerne givetvis meget gerne nappe Alstom-benet - også fordi det vil være et yderligere skridt ind på det europæiske vindmarked.

Endelig har Alstom en trumf ved at være et af de få vindselskaber, der har adgang til det boomende brasilianske marked, da selskabet - modsat f.eks. Vestas og Siemens - opfylder landets local content-regler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også