Ugebrev: Stensikker Vestas-opjustering på vej

 
Foto: MHI Vestas Offshore Wind
Foto: MHI Vestas Offshore Wind
AF RITZAU FINANS

Vestas’ ledelse har kastet ex-topchef Ditlev Engels overoptimisme af sig, og går nu direkte den modsatte vej ved at fastholde den tidligere udmeldte årsforventning, selvom analytikerne er stensikre på en kommende opjustering.

Det skriver Økonomisk Ugebrev Formue.

"Vestas har udmeldt en ventet overskudsgrad på mindst 5 pct. for helåret, og den målsætning blev allerede nået i første kvartal, som traditionelt er årets ringeste kvartal," konstaterer ugebrevet.

Økonomisk Ugebrevs gennemgang af opdaterede analytikerestimater viser også, at de store danske finanshuse nu venter langt højere overskudsgrader end ledelsens minimumsforventning.

"De fleste analytikere venter nu en overskudsgrad på 7-8 pct. og flere erkender, at det kan vise sig at være for lavt," skriver ugebrevet, der oplyser, at analytikernes konsensusforventning for hele året allerede før det aflagte regnskab lå på en overskudsgrad på 7 pct., og efter en stribe analytikere har opjusteret deres skøn ligger det gennemsnitlige estimat antageligt på mindst 8 pct., altså hele tre procentpoint højere end ledelsens minimumsforventning.

Der skal i følge ugebrevet gå rigtig meget galt for Vestas, for at der alligevel ikke kommer en senere opjustering.

På telekonferencen efter regnskabet blev der spurgt meget ind til, om der var særlige forhold i Q1, og om der var udsigt til særlige operationelle risici i de kommende kvartaler.

"Selvom Vestas’ topledelse bestående af CEO Anders Runevad og CFO Marika Fredriksson gled af på visse af spørgsmålene, var hovedbudskabet at første kvartal var udtryk for en slags ny normalitet for Vestas," skriver ugebrevet og underbygger det med en konstatering af, at der er udsigt til en helårseffekt af sidste års effektiviseringsprogram, salgspriserne er nogenlunde stabile, og der er positive og også mere realistiske forventninger til salget af havvindmøller de kommende år.

Med til at underbygge positive udsigter til året er, at den tyske konkurrent Nordex onsdag fremlagde et regnskab, der ifølge ugebrevet overraskede meget positivt, og som understøtter billedet af generel markedsvækst i salget af nye vindmøller.

Ingen roser uden torne og der kan være trusler mod det positive scenarie.

"Selvom ledelsen ikke umiddelbart ser konkrete trusler i horisonten, vil generelle markedsvilkår i Europa have stor betydning for de næste år: Både Vestas og Nordex præsterede i kvartalet en vækst i ordreindgangen på 70-80 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Men spørgsmålet er om denne ordrevækst er langtidsholdbar," vurderer ugebrevet.

Vestas lukkede torsdag før St. Bededag i 265 kr. og er siden regnskabet fredag 9. maj steget fra 246,2 kr.

Vind booster Statkraft

Danskere løber med ordre til 582 megawatt-projekter

Goldman hæver Vestas' kursmål

Vestas lander pæn ordre syd for grænsen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også