Medie: MHI Vestas tæt på engelsk fabrik

Ifølge britisk medie vil Vestas og Mitsubishi bygge sin kæmpemølle i Hull - og dermed blive naboer til Siemens.
Vestas har fremstillet de første naceller til sin V164 mølle på det gamle Lindøværft. Området har den fordel, at underlaget er forstærket, så det uden problemer kan håndtere de knap 400 ton tunge naceller. | Foto: Vestas
Vestas har fremstillet de første naceller til sin V164 mølle på det gamle Lindøværft. Området har den fordel, at underlaget er forstærket, så det uden problemer kan håndtere de knap 400 ton tunge naceller. | Foto: Vestas
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

Siemens Wind Power kan meget vel bliver naboer til sin vel nok største konkurrent udi havvindmøller.

Ifølge Hull Daily Mail planlægger det nye dansk-japanske Vestas-Mitsubishi joint venture at opføre en fabrik i byen på den britiske østkyst.

Partnerskabet MHI Vestas Offshore Wind er bygget op om den Vestas-udviklede 8 megawatt (MW) V164-havmølle. Ifølge avisen er det dele af den, der skal bygges i Hull.

Siemens har allerede offentliggjort, at man vil bygge en vingefabrik i Hull, hvor man forventer at beskæftige 1.000 mand. Ifølge Hull Daily Mail vil multi-million fabrikken, som MHI Vestas planlægger, være mindre end Siemens', men stadigvæk skabe hundredvis af lokale jobs.

Såfremt avisens anonyme kilder har styr på sagen, tyder noget på, at MHI Vestas ikke planlægger at bygge alle delene til V164-møllen i Storbritannien.

Danmark-UK

Siemens bygger da også nacellen til sin havvindmølle i Brande og udskiber dem fra Danmark, og herhjemme har det gamle Lindøværft på Fyn bejlet kraftigt til at kunne huse MHI-Vestas' produktion af naceller.

Lindø bejler til produktion af Vestas' kæmpemølle

Det vil imidlertid dårligt være nogen overraskelse, hvis MHI Vestas Offshore Wind etablerer produktion i det engelske. Dong har kraftigt signaleret, at vindmølleproducenterne skal skabe britiske jobs, hvis de skal levere til selskabets projekter, fordi premierminister Cameron og co. i UK vil have arbejdspladser til gengæld for landets kostbare støtteordning til havvind.

Dong til industrien: Skab britiske vindjob eller sig farvel

CEO for MHI Vestas Offshore Wind, Jens Tommerup, har da også tidligere over for EnergiWatch fortalt, at det bliver vanskeligt at holde al produktionen i Danmark.

“Vi anerkender jo, at der er stærke kræfter i markedet, og at vi skal forholde os til local content. Det er helt sikkert noget, vi kigger ind i og forholder os til, men det er simpelthen for tidligt at komme ud med nogle meldinger om det," sagde Tommerup til EnergiWatch i begyndelsen af april.

Ingen kommentarer

Udover det politiske pres er Storbritannien det største marked for offshore vind indtil i hvert fald 2020. MHI Vestas' pressechef, Steward Mullin, har i dag ingen kommentarer til forlydenderne i den britiske presse om, at selskabet vil bygge en fabrik i Hull.

“Vi vil aldrig kommentere på individuelle lokationer. Vi har kun været oppe at køre i 30 dage, og derfor er det alt for tidligt at træffe den slags beslutninger," siger Mullin til EnergiWatch.

Han fortæller, at MHI Vestas lige nu er i gang med at vurdere muligheder i forhold til værdikæden. Han vil ikke komme med en tidsramme for, hvornår der foreligger en endelig beslutning.

”Vi vil informere markedet, når det sker,” siger Stewart Mullin.

Indtil videre er selskabets V164-mølle blot blevet valgt til udvidelsen af Dong's britiske havmøllepark Burbo Bank (258 MW).

Forretningschef Sam Pick, fra brancheorganisationen Renewables Network i Hull, skriver til EnergiWatch, at han ikke har hørt noget konkret om MHI Vestas' planer i byen. Organisationen tæller en række underleverandører til vindmølleindustrien.

"Jeg har ikke snakket med nogen, som har sagt noget definitivt, så jeg var overrasket over at se historien i den lokale presse. Når det er sagt, så udvikler Hull sig hurtigt som en hub for offshore vind, og vi forventer andre investeringer omkring Greenport Hull (byens havn, red.)".

Giver god mening

Vestas-analytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank har heller ikke hørt om de konkrete planer, men siger, at det er oplagt i forhold til at få en bid af de store Runde 3-projekter i Storbritannien.

“Det har tidligere været Vestas’ plan, at den skulle opføres i Storbritannien, så det giver god mening,” siger hun til EnergiWatch.

Læs historien i Hull Daily Mail her.

Vestas offentliggjorde i 2011, at selskabet arbejdede på at lægge hele produktionen af selskabets V164-mølle ved den engelske havneby Sheerness, men optionen blev aldrig udnyttet, og planerne blev droppet.

Her er opskriften for MHI Vestas

Den japansk-danske havmølleduo er klar

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også