Vestas-park droppet i Jylland

En planlagt udbygning af en vindpark i Ringkjøbing-Skjern Kommune bliver ikke til noget. Dermed går Vestas glip af en pæn ordre til hjemmemarkedet.
Lønborg Hede-parken får ikke flere Vestas-møller. | Foto: Vestas
Lønborg Hede-parken får ikke flere Vestas-møller. | Foto: Vestas

En udbygning af vindmølleparken Lønborg Hede i Vestjylland fra syv til 20 møller er blevet sløjfet med den tættest mulige margin.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

I denne uge skulle de 29 medlemmer af byrådet i Ringkjøbing-Skjern kommune træffe endelig afgørelse, og det endte med 14 stemmer for og 14 imod. En enkelt var fraværende.

"På grund af stemmeligheden er forslaget bortfaldet," skriver kommunen med henvisning til den Kommunale Styrelseslov.

Årsagen til modstanden fra de 14 lokalpolitikere er, at de mener, at der i forvejen er rigeligt med landmøller i den sydlige del af kommunen, hvor projektet stod til opførelse.

Vestas vil opstille fire V164'ere i Vestjylland

Ærgerligt for Vestas

Afgørelsen er kulminationen på en lang periode med hård kamp både for og imod vindmølleparken i Lønborg Hede. Ifølge Ringkjøbing-Skjern Dagblad har der været underskriftindsamlinger både for og imod udbygningen af parken.

Den snære afgørelse ærgrer utvivlsomt Vestas og Local Energy, som står bag projektet med de 20 møller, hvoraf syv af Vestas' V112-møller med en kapacitet på 3 megawatt allerede er opsat.

Local Energy havde oprindeligt lagt op til, at der kunne opføres op mod 17 ekstra Vestas-møller i udbygningen af Lønborg Hede. De 23 Vestas-møller af 3 megawatt ville have givet parken en samlet kapacitet på 69 megawatt, men nu må udvikleren og vindmølleproducenten altså nøjes med 21 megawatt.

Det betyder, at Vestas går glip af en ordre på i hvert fald 13 møller med en anslået værdi på knap 300 mio. kr.

Et kig i Local Energys regnskab for 2013 viser, at stort set hele indtjeningen i firmaet kommer fra Lønborg Hede-projektet. Det er til trods for, at udvikleren har syv igangværende projekter i Ringkjøbing-Skjern kommune alene.

Vind-borgmester

Lønborg Hede 2 var planlagt til opførelse i 2014 i kommunen, som udmærker sig som ekstremt vindbegejstret. I 2013 blev der opstillet 107 megawatt vindmøller i kommunen, hvilket er godt en tredjedel af det samlede antal landmøller på tværs af landets 98 kommuner.

Den udbygning var medvirkende til, at Venstre-borgmester Iver Enevoldsen for nylig blev hædret med Vindmølleprisen 2014, som blev tildelt af Danmarks Vindmølleforening.

Vestas ansøgte sidste år om lov til at opstille fire test-eksemplarer af havsatsningen V164 på 8 megawatt i kommunen.

"Det er vigtigt, at vi finder et område i kommunen, hvor Vestas kan afprøve deres produkter. Det er en stor og vigtig arbejdsplads i kommunen, og vi synes det er vigtigt, at de også har mulighed for at afprøve deres produkter i nærområdet," sagde Iver Enevoldsen tidligere i år til EnergiWatch med henvisning til V164-projektet.

Vindfolk hylder vestjysk borgmester

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også