Millioner til dansk-kinesisk vindprojekt

Et nyt samarbejde mellem Kina og Danmark vækker begejstring på DTU Vindenergi, hvor direktør Peter Hauge Madsen netop har fået grønt lys en stribe millioner fra EUDP-programmet.
EUDP, som er kort for Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, er et statsligt støtteprogram, der er målrettet grønne teknologier.
I denne ombæring er godt 7 mio. danske kr. sendt efter det dansk-kinesiske projekt, som har til formål at kortlægge placeringen af vindmølleparker i meget kuperet terræn. Også EUDP's kinesiske pendant sprøjter penge i projektet, og det glæder DTU-direktøren.
"Vi er glade for, at EUDP og deres kinesiske modpart har besluttet at tildele støtte til vores projekt. Det betyder, at vi kan forbedre de modeller, som bruges til at beregne og optimere udbyttet fra vindmølleparker opstillet i bjergrige egne," siger Peter Hauge Madsen i en meddelelse om projektet.
BTM-analyse: Kinesisk vindmarked altoverskyggende
Det danske konsulenthus EMD International er også inde over vind-projektet, som har et samlet budget på 11,3 mio. kr. - de får 980.000 støttekroner, mens DTU's vindfolk henter 6,1 mio. kr.
De kinesiske partnere på projektet bliver North-West Investigation and Design Institute og Hohai University.
Projektet er en udløber af et kinesisk statsbesøg i Danmark i 2012, hvor der blev indgået en aftale om at systematisere samarbejdet inden for grønne teknologier. Flere lignende aftaler er blevet indgået siden da.
Kan åbne døre til verdens største vindmarked
Udover vindprojektet, som løber til udgangen af 2016, er der også indgået aftale om et smart grid-projekt på tværs af de to lande.
Aalborg Universitet står på den danske side af projektet, mens forskere fra Tsinghua Universitet står for den kinesiske del af projektet. Her er formålet at udvikle et såkaldt micro-grid, som er et skræddersyet energisystem, hvor hensigten er at spare penge og CO2 gennem smartere forbrug af strøm - eksempelvis fra vedvarende energikilder som vindmøller og solceller.
Det samlede budget til den danske del af projektet er 5,8 mio. kr., hvor 2,75 mio. kr. udgøres af støttekroner. Smart grid-projektet er færdig i 2017.
"Det er EUDP's forventning, at projekterne bidrager til opbygning af viden om og adgang til det største marked for vindenergi i verden," siger Nicolai Zarganis, kontorchef i EUDP.
Trods samarbejdet på tværs af de to lande havner ingen kinesiske yuan hos danske virksomheder eller omvendt, oplyser EUDP, der siden 2008 har støttet flere end 440 energiteknologiske projekter med godt 2 mia. kr.
Kina installerede næsten 16 gigawatt vindmøller i løbet af 2014. Dermed udgjorde markedet knap halvdelen af verdensmarkedet.
Relaterede artikler:
Danske millioner i ny elbil-teknologi
For abonnenter
Kina står klar til at overtage EU’s rolle
For abonnenter