
Markedsandelen er skrumpet, i takt med, at de kinesiske elselskaber køber vindmøllerne af de lokale producenter, og Vestas måtte i 2012 sadle om og blandt andet lukke en fabrik med kun tre år på bagen.
I 2013 forlød det ifølge BTM Consult, at Vestas ikke engang var at finde blandt de 15 største producenter i landet, og selv om Kina var det land, Vestas leverede næstflest vindmøller til sidste år, er selskabet ikke tilfreds med tilstanden på markedet.
"Der er en tendens til, at de kinesiske spillere får ordrerne, fordi de har en meget lav købspris på møllerne - selv om den måske ikke er så lav over tid. Så vi har en lillebitte markedsandel i Kina, og vi bliver nødt til at finde ud af hvorfor," siger Bert Nordberg til Ritzau Finans.
For selv om Kina er svært at navigere i for de udenlandske selskaber, er det stadig verdens suverænt største marked for vindmøller - en status, der ikke ser ud til at blive ændret i i hvert fald de næste fem år - og derfor svært at ignorere for branchens største spiller.
Vestas arbejder dog stadig med planen for, hvordan det skal gribe sagerne an i landet, hvor selskabet har fabrikker til både vinger, møllehuse, generatorer og styringssystemer.
"Vi er stadig i undersøgelsesfasen, men vi har brug for mere viden. Uanset hvad, hvis du skal være i et land, er første krav at du skal tjene penge. Hvis man taber penge på hver aftale, så kan man lige så godt holde sig ud. Vi bliver nødt til at knække den nød," siger Bert Nordberg.
Vestas overleverede møller med en kapacitet på 434 megawatt til kinesiske kunder i 2013. Det var mindre end 3 pct. af det samlede marked i landet.