Nazi-miner ved kæmpe dansk vindpark var en fuser

Politikerne kan ånde lettet op: Havbunden ved den kommende Horns Rev 3-havvindmøllepark gemmer på gammelt skrammel, men ikke ueksploderede miner fra Anden Verdenskrig.
Foto: Siemens
Foto: Siemens

Det var en mulig bombe under de danske vindambitioner, da Energistyrelsen sidste år fik mistanke om fem uforklarlige genstande i farvandet ud for Blåvands Huk ved Esbjerg.

Her er det via energiforliget fra 2012 aftalt, at den kommende havvindmøllepark Horns Rev 3 på 400 MW skal stå, men frygten var, at der var tale om miner fra Anden Verdenskrig.

Tyske miner spøger ved ny dansk vindpark

Nazisterne dumpede i krigsårene nemlig 70 styk 25 kg. søminer langs to lige linjer, der går tværs igennem Horns Rev 3-området.

Men nu viser det sig, at de fem genstande ikke er miner.

Gammelt anker

Energistyrelsen fortæller i dag på sin hjemmeside, at der i perioden fra 27. februar til 1. marts har været undersøgelser af havbunden foretaget af offshorefirmaet JD-Contractor under overvågning af Søværnets Operative Kommando (SOK).

Dykkere forsøgte her at identificere de fem objekter, men tysker-miner fandt de ikke.

Ved to af de steder, hvor man troede, at der kunne være miner, fandt man slet ingenting, og ved de tre andre steder fandt man blot nogle metalliske vragrester herunder et gammelt anker.

"Ingen ueksploderede ammunition eller miner blev lokaliseret," skriver Energistyrelsen under overskriften "Breaking News."

Sidstnævnte er formentlig et meget godt tegn på styrelsens lettelse over, at der ikke blev fundet nogle af nazisternes efterladenskaber. Eventuelle miner ville formentlig have kostet både tid og penge for havvindmølleprojektet, der er planlagt til at stå færdig i 2020.

Samtidig gør det også forhindringerne lidt mindre for de selskaber, der vinder opgaven med at udvikle projekterne. Herfra har der nemlig lydt kritiske toner i forhold til de steder, som staten har valgt til opførelsen af nye havvindmøllerparker.

En ting mindre at bekymre sig om

Ved den anden store havvindmøllepark, der er bestemt i energiaftalen - Kriegers Flak på 600 MW - mener man nemlig også, at der kan være gammel ammunition i farvandet, og samtidig er bundforholdene meget komplicerede.

Det gør det dyrere for udviklerselskaber som Dong Energy, der forventes at byde ind på de nye danske havvindmølleprojekter.

Koncernens vindchef Samuel Leupold undrede sig over for EnergiWatch i slutningen af 2013 over de valg, som landene gør, når de vælger vindmøllepark-loaktioner.

“Hvorfor vælger vi sites, der har havbundforhold, hvor vi skal lave skøre ting?,” sagde han uden at nævne konkrete projekter.

DONG's vindchef: "Skørt" med vindparker i minefelter

“Selvfølgelig skal myndigheder og regeringer være en del af diskussionen, men hvis jeg kigger på min portefølje, så er der et par projekter, hvor jeg må sige, at dem bliver jeg nødt til at sparke ud, fordi de bliver forfærdelige ud fra et design-perspektiv for fundamenterne,” forklarede DONG-chefen.

Med ingen miner ved Horns Rev 3 er der i det mindste en mindre skør ting for Dong og de andre mulige bydere.

DONG's vindchef: "Skørt" med vindparker i minefelter

Vindindustrien kæmper for Kriegers Flak

Siemens presser Vestas med milliardinvestering

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også