Medie: Dansk-kinesisk vindmølle får gennembrud

RETTET: EnergiWatch skrev tidligere, at der var tale om salg af den to-vingede Envision-vindmølle. Det er ikke tilfældet. Ordren, som endnu ikke er lukket, omhandler en tre-vinget mølle på 4 MW.
Den kinesiske vindmølleproducent Envision har vundet en ordre på 130 megawatt (MW) til et havmølleprojekt i det østlige Kina.
Det skriver Wind Power Monthly, som fortæller, at kunden, Longyuan Power, har bestilt Envisions 4 MW-vindmølle (ikke to-vinget som tidligere beskrevet, red.) til projektet Rudong Chaojiandai. Projektstørrelsen er formentlig ikke præcist 130 MW, da det svarer til 32,5 vindmøller af 4 MW.
Det kinesiske selskab, der i 2013 var verdens 12. største selskab målt på installeret kapacitet, har et udviklingscenter i Silkeborg med 30 ansatte, som ledes af Anders Rebsdorf, der har en fortid hos Vestas.
Kinesisk vindmølle-producent i DK: Fremtidens vindmølle er plug-n-play
Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her
En vinge mindre skal barbere prisen
Den danske afdeling har stået for udviklingen af både 4 MW-møllen og en to-vinget på 3,6 MW, der er opstillet et test-eksemplar af i Thyborøn.
Særligt den to-vingede mølle på 3,6 MW har vakt opsigt. Meningen med det alternative design er at skære i prisen, fordi både transport og installation bliver lette, når der er en vinge mindre at arbejde med.
Envisions vision er at fremtidens vindmøller produceres ud fra industrielle principper. Det indebærer blandt andet, at der skal tænkes i samlesæt, hvor underleverandørerne bliver eksperter i hvert deres møllemodul.
“Hvis produktet blev skabt, så det ikke behøvede at komme forbi en samlefabrik i Brande, så kunne det være, at opgaven kunne løses endnu hurtigere og med færre omkostninger. Kan vi lave møller, som er ‘plug-n-play’ på havnen, så behøver Envision måske ikke en samlefabrik,” sagde Rebsdorf sidste år til EnergiWatch.
“Kigger du på bilindustrien, så er det i langt overvejende grad just-in-time levering fra underleverandører, hvor komponenter ryger ind i produktionslinjen, monteres på et apparat og så ryger bilen ud ad døren. Der ligger måske også noget kvalitetstest, men langt hen af vejen er kontrollerne også lagt ud hos underleverandørerne,” sagde han.
Envision lejede sig i efteråret 2013 ind i nye lokaler i Grenaa, hvor planen er at udvikle en mere konventionel mølle end selskabets to-vingede krabat.
Kinesere vil bygge ny vindmølle i Danmark
Relaterede artikler:
Kinesere vil bygge ny vindmølle i Danmark
For abonnenter