EnergiWatch

Vestlige vindselskaber presses ud af Kina

De kinesiske vindproducenter har snart skubbet samtlige vestlige selskaber ud af Kina. De gyldne tider er forbi, vurderer analytikere.

Foto: Goldwind

De vestlige vindselskabers korstog på det kinesiske marked er snart forbi. Hvor store vestlige producenter som Vestas i 2007 stod for omkring 75 pct. af markedet, er det tal i 2012 barberet voldsomt ned, og snart er det helt slut.

Ifølge den seneste rapport fra konsulenthuset BTM Consult udgør de vestlige selskaber nu under ni pct. af markedet, og på toptilisten over de største leverandører er det kun Vestas (tre pct.) og spanske Gamesa (fire pct.), der holder fast med fingerspidserne.

De lokale kinesiske firmaer vil overleve, fordi regeringen giver ordrerne til dem

Feng Zhao, konsulent BTM Consult

"De udenlandske selskaber mister markedsandele, mens de lokale kinesiske firmaer vil overleve, fordi regeringen giver ordrerne til dem. Næste år er der formentlig ingen vestlige selskaber tilbage på top-10 listen," forklarer Feng Zhao, konsulent i BTM Consult.

Analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen er enig:

"Jeg tror, at mange af de vestlige spillere lige så stille og roligt begynder at trække sig ud af markedet. Vores vurdering er, at det fremover bliver et meget lokalt marked domineret af kinesiske spillere."

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Vestas-konkurrent får konkurrencefordel i Brasilien 

Guldfeberen er forbi

Kina har ellers været vindindustriens Klondyke, siden den kinesiske partitop i midten af nullerne satte gang i en storoffensiv på området.

Vestlige selskaber strømmede til det enorme marked og opsatte fabrikker for gigantiske summer i forsøget på at få del i de lukrative ordrer. Parallelt skød en stor underskov af kinesiske producenter i vejret, og det er dem, der nu næsten har presset de vestlige vindeventyrer ud af markedet via en kombination af lave priser og protektionisme.

Dertil kommer, at de kinesiske magthavere har lettet foden fra investeringsspeederen efter en periode med en næsten blind udstedelse af vindmølleordrer, der har resulteret i en voldsom overkapacitet på markedet. Samtidig har planlægningen af transmissionsnettet ikke kunnet følge med opsættelsen af møller, og derfor stod omkring 20 pct. uden tilslutning til elnettet ved udgangen af 2012.

Protektionisme kan undgås

Samlet betyder det, at de vestlige virksomheders storhedstid i Kina snart er forbi.

"Når vi f.eks. sidder og kigger på forventninger til Vestas, så estimerer vi stort set ingen ordrer fra det kinesiske marked, og det, regner vi ikke med, ændrer sig fremover," siger Michael Friis Jørgensen, der dog holder en lille dør på klem for de vestlige firmaer.

De vestlige aktører har nemlig stadig mulighed for at holde en fod på markedet, hvis de etablerer partnerskaber med lokale, kinesiske virksomheder.

Den metode brugte Siemens, da selskabet i slutningen af 2011 gik sammen med kinesiske Shanghai Electric om at danne to joint venture-selskaber i Kina med en fordelingsnøgle på 49 pct. og 51 pct. i kinesisk favør.

"På den måde undgår man protektionismen, men omvendt er det også farligt, fordi de kinesiske producenter får indsigt i de vestlige virksomheders teknologi. Derfor er det heller ikke alle, der nødvendigvis er interesserede i at gå den vej," siger Michael Friis Jørgensen.

Når vi f.eks. sidder og kigger på forventninger til Vestas, så estimerer vi stort set ingen ordrer fra det kinesiske marked

Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker Alm. Brand Markets

Marked på vej mod konsolidering

Den øgede konkurrence og lavere investeringsvillighed fra den kinesiske regering har ikke kun presset de udenlandske vindselskaber, men også de kinesiske. Derfor forventer analytikere, at der vil ske en kraftig konsolidering i de kommende år blandt de flere end 70 registrerede kinesiske producenter, hvoraf det dog langt fra er alle, der har formået at sælge vindmøller i de seneste år.

"Jeg er helt overbevist om, at de svære vilkår, der har været over de seneste par år i Kina, vil skubbe på konsolideringen. Det vil reducere produktionskapaciteten, men ikke tilstrækkeligt til, at det bliver et godt marked, og slet ikke tilstrækkeligt til, at det bliver et godt marked for vestlige aktører," vurderer Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank.

Feng Zhao fra BTM Consult deler vurderingen og tilføjer:

"I de næste fem år vil de største kinesiske producenter stadig kunne gøre en god forretning, men i det lange løb vil det kun være de få kinesiske vindmølleproducenter, der udvikler deres egen teknologi, der kan overleve," siger han og nævner selskaberne Goldwind, XEMC og Envision som de mest oplagte kandidater til at forblive på markedet.

Fakta om det kinesiske vindmarked:

- Installeret vindenergi i 2012: 12.960 MW.

- De største spillere på markedet i 2012:

- Goldwind (Kina) – 19 pct.

- United Power (Kina) – 15 pct.

- Mingyang (Kina) – 9 pct.

- Sinovel (Kina) – 9 pct.

- XEMC (Kina) – 7 pct.

- Sewind (Kina) – 6 pct.

- Envision (Kina) – 4 pct.

- Dongfang (Kina) – 4 pct.

- Gamesa (Spanien) – 4 pct.

- Vestas (DK) – 3 pct.

- Det kinesiske marked har i de seneste år op til 2012 været verdens største målt på installeret vindenergi. Den kinesiske regerings opbremsning i investeringer på området har dog medført en tilbagegang i installationen af vindmøller, så der i 2012 blev installeret 26 pct. færre end året før. Samtidig havde det amerikanske marked et rekordår i 2012, og USA overtog derfor pladsen som verdens største vindmarked i 2012 med 13.24 MW.

- BTM Consult forventer, at det kinesiske marked i de kommende to-tre år går ind i en periode med lave vækstrater. Markedet vil dog stadig være stabilt og vil efter denne transitionsperiode opleve en drastisk vækst, der vil gøre Kina til det absolut største marked i det næste årti.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Vestas-konkurrent får konkurrencefordel i Brasilien 

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs