Nye markeder bliver vigtigere for Vestas

Det vil fortsat være udfordrende at være vindmølleleverandør. Men Vestas har gode kort på hånden.
Foto: Gamesa
Foto: Gamesa
AF RITZAU FINANS

Når de etablerede vindmøllelande begynder at løbe tør for politisk støtte – og nye steder at stille møllerne – bliver det i stigende grad i nye og uudviklede lande, at Vestas og rivalerne skal finde forretningsmuligheder.

Med skrumpende markeder, eller i hvert fald stor usikkerhed, forude i lande som USA, Canada, Italien, Tyskland og Australien, bliver jagten på nye markeder vigtigere og vigtigere, siger branchen enstemmigt.

"Nye markeder er et nøgleområde for os i de næste tre-fem år. I nogle af de traditionelle markeder, er efterspørgslen på el stabil. Vi vil være der, hvor den er på vej op, og det er tydeligt, at det bliver i nye markeder," siger Xabier Etxeberria, direktør i Gamesa, ved EWEA-konferencen i Barcelona, og han bakkes op af en lang række topchefer fra store mølleproducenter og elselskaber.

Gamesa har tidligere kunnet nyde godt af et stærkt hjemmemarked i Spanien, men det er stort set forduftet nu, og selskabet fokuserer i stigende grad på det latinamerikanske marked, hvor det allerede i 2014 har fået store ordrer til Mexico, Brasilien og Costa Rica.

Fordele opvejer ulemper

Selv om der kan være udfordringer ved at gå ind i nye lande, for eksempel med elnettet, transport af møller, og en uudviklet industri, opvejes det alligevel af fordelene, fortæller Vestas’ Marco Graziano, der er chef for Vestas Mediterranean, der blandt andet står for salget til Syd- og Mellemamerika.

"Vi ser det som en klar fordel at være med til at udvikle nye markeder, som vi har gjort i et antal lande," siger Marco Graziano til Ritzau Finans.

Gennem sin position som verdens største og mest erfarne vindmølleproducent har Vestas kunnet vinde tillid hos regeringerne og dermed nemmere kunne, sammen med kunderne, som også i mange tilfælde er uerfarne på de nye markeder, hjælpe med at overkomme udfordringerne.

Global spredning hjælper Vestas

Vestas’ status som den mest globalt udbredte mølleproducent er også en klar fordel i et scenarie, hvor de etablerede markeder halter," påpeger analysechef Feng Zhao fra BTM Navigant.

"På den korte bane, hvis væksten skal hentes fra alle dele af det globale marked, så skal producenterne have et bredt fodaftryk, og Vestas vil være førende, fordi der kun er én sand international spiller, og det er Vestas," siger Feng Zhao.

BTM forudsiger vækstrater på over 20 pct. i Latinamerika i den næste håndfuld år, hvilket er langt over det globale snit, hvor fremgangen, målt i procent, nok vil være encifret. Der er også spændende markeder i Østeuropa, Tyrkiet, Sydøstasien og dele af Afrika, men ingen vil formentlig kunne matche den størrelse og vækst, der forventes i Brasilien.

Lokale krav driller

Her er der dog en væsentlig udfordring i form af strenge krav om lokal produktion. Landets investeringsbank, BNDES, stiller billig finansiering til rådighed til producenter, der lever op til kravene, og det gør kun fem ud af de cirka 10, der er til stede i landet. Vestas er ikke blandt de fem endnu, men er stadig på sagen, siger regionschefen, Marco Graziano.

"Vi vil fortsætte med at arbejde med BNDES for at få godkendt vores plan for lokalt indhold og videreudvikle vores Brasiliens-strategi for at få succes på dette marked," siger Marco Graziano.

Branchen har dog ikke lagt skjul på, at den generelt er imod krav om lokal produktion, som kan gøre det dyrere for alle involveret.

"Nogle gang får lokalkravene omkostningerne til at stige. Så det er en udfordring at vurdere et nyt marked og træffe den beslutning – vil du gå ind i det, vel vidende, at det kan få dine omkostninger til at stige – eller vil du holde dig ude og hjælpe med at presse det samlede prisniveau nedad," siger Anne McEntee, chef for vedvarende energi i General Electric.

I tilfældet Brasilien har General Electric dog valgt at kaste sig ind i markedet, og det med succes. I november 2013 vandt selskabet ordrer for 545 megawatt i en auktion – næsten to tredjedele af den udbudsrunde.

Areva og Schneider i fransk vindpartnerskab

Konsolidering spøger igen i vindbranchen

Gamesas store havmølle godkendt

Gamesa scorer brasilianske ordrer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også