Kæmpe havmøller kan dæmpe orkaner

Store vindmølleparker i den mexicanske golf og på den amerikanske østkyst ville ikke kun kunne producere energi året rundt - de ville også kunne begrænse orkaners hærgen. Det vurderer ny amerikansk forskning
AF RASMUS HOLSE-PEDERSEN

Udover at producere vedvarende og miljørigtig energi året rundt, kan store havvindmølleparker være med til at tage pusten af orkaner og mindske omfanget af skaderne på land.

Det konkluderer professor Mark Z. Jacobson fra Stanford University og hans forskerhold. De har ved hjælp af avancerede modeller genskabt en række velkendte orkaners landgang i større amerikanske byer og simuleret deres passage gennem tusindvis af vindmøller ud for kysten.

Siemens i nyt amerikansk offshore-projekt

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Computersimulerede orkaner

Forskellige simulationer gav forskerne forskellige reduktioner i både vindhastighed og risiko for stormfloder. Konklusionen viser, at store havvindmølleparker kan mindske vindhastigheden mellem 25-41 m/s og i nogle tilfælde mindske chancen for stormfloder med 79 pct.

Det skyldes ifølge forskerne, at tusindvis af vindmøller vil aflede så meget energi fra orkanerne, at vindhastighederne aftager, allerede inden orkanens øje rammer. Resultatet vil være afhængig af placeringen af møllerne, der foreslås at kunne ligge både direkte ud for de større byer eller som et bredt bælte op ad eksempelvis østkysten.

Suzlon udpeger dansk EMEA-direktør

Simulationerne er lavet med udgangspunkt i orkanerne Katrina, Sandy og Isaac. Her har forskerne simuleret orkanernes vej til New Orleans og New York og placeret møllerne så strategisk som muligt, og her viser undersøgelsen, at tusindvis af havvindmøller mellem Cuba, Texas og Florida i den mexicanske golf kunne have reduceret både vindhastigheden og risikoen for stormflod betydeligt i forbindelse med Katrina.

Også i de andre tilfælde kunne havvindmøller ud fra den amerikanske østkyst have begrænset omfanget af orkanerne, fremgår det af den amerikanske rapport.

Siemens vinder ny amerikansk ordre

Se et stort billede af grafikken her.

Vindmøller bedste løsning mod orkaner

Om den hyppigere forekomst af orkaner i det område skyldes klimaforandringer, vides ikke med sikkerhed. Alligevel pointeres det i rapporten, hvordan orkaner går i land oftere end tidligere, og hvordan skaderne bliver værre og værre. Som eksempel nævnes orkanen Katrina, der i 2005 hærgede New Orleans og det meste af Louisiana, og orkanen Sandy, der i 2012 kostede 253 dødsfald og 82 mia. dollar – svarende til 450 mia. kr. – i tre amerikanske stater.

Allerede efter Katrina i 2005 blev det foreslået, at der skulle bygges en form for værn mod orkaner og de medfølgende stormflodsskader. Her blev det blandt andet foreslået, at der skulle bygges dæmninger for op imod 29 mia. dollars.

Amerikansk vindbyggeri slår rekord

Selvom Mark Z. Jacobson og de andre forskeres enorme vindmølleplan ville koste mere end ti gange så meget som dæmninger, pointeres det i rapporten, at vindmøllerne ikke kun beskytter mod stormflod og forhøjede vandstande, men også er i stand til at reducere vindhastigheder, når orkanerne rammer land. Derudover ville et stort antal af møller kunne producere vedvarende energi året rundt og levere strøm til store dele af USA.

Forslaget fra Mark Z. Jacobsen og de to øvrige forskere fra University of Delaware tager dog ikke højde for hverken politiske, omkostningsmæssige eller logistiske udfordringer, og hvorvidt det er muligt både at reducere vindhastigheder, orkanskader og samtidig levere miljørigtig energi året rundt. er et åbent spørgsmål.

Se video af Vestas' kæmpemølle

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Se hvad vindmøllerne betyder for vindstyrkerne i grafikkerne.

Kilde: Taming Hurricanes With Arrays of Offshore Wind Turbines

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også