Vestas napper rumænsk servicekontrakt

RETTET 10:35: Af artiklen fremgik det, at Vestas også havde fået en ordre på møller, men bestillingen går alene på service.
Rumænske LUKERG Renew har afgivet en ordre en servicekontrakt for 84 MW til Vestas.
Det meddeler den danske vindproducent i en meddelelse, hvor selskabet også fortæller, at aftalen er på 15 år, og at der er tale om en såkaldt AOM 5000-kontrakt, som er Vestas' dyreste serviceordning. Desuden har Vestas sikret sig en option på service for op til 150 MW yderligere.
Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her
Kontrakten sker i forhold til 42 V90-2,0 MW-møller ved Topolog Dorobantu-vindparken i Tulcea i Rumænien, hvor de sidste vnidmøller forventes at blive installeret i april i år.
Rumænien er ikke ukendt land for Vestas. Så sent som i november modtog selskabet en ordre på 36 stk. V112-3,0 MW-møller til det såkaldte Cruce North-projekt, hvor kunden var S.C. Crucea Wind Farm S.R.L.
Rumænien er et blandt relativt få østeuropæiske lande, der i disse år skruer op for brugen af vindkraft. Ifølge konsulenthuset BTM Navigant forventes landet at installere omkring 4GW over de kommende år.
Vestas er dog ikke ene om at have kig på Rumænien.
Vestas-ledelsen har sparket gang i sin egen aktiefest
Kineserne kommer
De store kinesiske vindmølleproducenter har traditionelt haft det svært på udebane, men netop Rumænien og nabolandet Bulgarien er blevet udset som fremtidige markeder for største kinesiske mølleproducent Ming Yang.
Kinesisk vindkæmpe indgår rekordaftale i Europa
Den kinesiske konkurrence til Vestas på de østeuropæiske markeder blev bekræftet i november sidste år, hvor Ming Yang offentliggjorde en rammeaftale med rumænske Speranta & Succesul på 200 megawatt (MW). Ordren var den største udenlandske ordre nogensinde til et kinesisk selskab.
"Denne aftale markerer en vigtig milepæl i Ming Yangs udenlandske ekspansionsstrategi. Vi forventer at udnytte denne mulighed i Rumænien som en base for en ekspansion ind i Europa," sagde formand og CEO Chuanwei Zhang dengang.
De vestlige vindmølleproducenter har god grund til at tage konkurrencen fra kineserne alvorligt, når det handler om fremtidens møllemarkeder. Det skyldes ifølge vindkonsulent Feng Zhao, at den kinesiske stat stiller meget billig finansiering til rådighed for udenlandske møllekunder. Det giver dem en fordel og lå blandt andet til grund for den store rumænske aftale.
Ming Yang's tigerspring når ikke vestlige kernemarkeder
Tidligere politikere laver ”spin” i bestyrelser
Vestas-ledelsen har sparket gang i sin egen aktiefest
Franskmænd vinder offshore-ordre i USA
Nye Vestas-ejere har tjent 590 mio. kr.
Relaterede artikler:
Tidligere politikere laver ”spin” i bestyrelser
For abonnenter
Vestas-ledelsen har sparket gang i sin egen aktiefest
For abonnenter
Franskmænd vinder offshore-ordre i USA
For abonnenter