Vestas napper rumænsk servicekontrakt

Det danske selskab har indkasseret en serviceaftale for 84 MW til Rumænien med mulighed for op til 150 MW mere. OPDATERET
Foto: Vestas
Foto: Vestas
THOMAS BO CHRISTENSEN OG JOACHIM BINDSLEV CLAUSHØJ

RETTET 10:35: Af artiklen fremgik det, at Vestas også havde fået en ordre på møller, men bestillingen går alene på service.

Rumænske LUKERG Renew har afgivet en ordre en servicekontrakt for 84 MW til Vestas.

Det meddeler den danske vindproducent i en meddelelse, hvor selskabet også fortæller, at aftalen er på 15 år, og at der er tale om en såkaldt AOM 5000-kontrakt, som er Vestas' dyreste serviceordning. Desuden har Vestas sikret sig en option på service for op til 150 MW yderligere.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Kontrakten sker i forhold til 42 V90-2,0 MW-møller ved Topolog Dorobantu-vindparken i Tulcea i Rumænien, hvor de sidste vnidmøller forventes at blive installeret i april i år.

Rumænien er ikke ukendt land for Vestas. Så sent som i november modtog selskabet en ordre på 36 stk. V112-3,0 MW-møller til det såkaldte Cruce North-projekt, hvor kunden var S.C. Crucea Wind Farm S.R.L.

Rumænien er et blandt relativt få østeuropæiske lande, der i disse år skruer op for brugen af vindkraft. Ifølge konsulenthuset BTM Navigant forventes landet at installere omkring 4GW over de kommende år.

Vestas er dog ikke ene om at have kig på Rumænien.

Vestas-ledelsen har sparket gang i sin egen aktiefest

Kineserne kommer

De store kinesiske vindmølleproducenter har traditionelt haft det svært på udebane, men netop Rumænien og nabolandet Bulgarien er blevet udset som fremtidige markeder for største kinesiske mølleproducent Ming Yang.

Kinesisk vindkæmpe indgår rekordaftale i Europa

Den kinesiske konkurrence til Vestas på de østeuropæiske markeder blev bekræftet i november sidste år, hvor Ming Yang offentliggjorde en rammeaftale med rumænske Speranta & Succesul på 200 megawatt (MW). Ordren var den største udenlandske ordre nogensinde til et kinesisk selskab.

"Denne aftale markerer en vigtig milepæl i Ming Yangs udenlandske ekspansionsstrategi. Vi forventer at udnytte denne mulighed i Rumænien som en base for en ekspansion ind i Europa," sagde formand og CEO Chuanwei Zhang dengang.

De vestlige vindmølleproducenter har god grund til at tage konkurrencen fra kineserne alvorligt, når det handler om fremtidens møllemarkeder. Det skyldes ifølge vindkonsulent Feng Zhao, at den kinesiske stat stiller meget billig finansiering til rådighed for udenlandske møllekunder. Det giver dem en fordel og lå blandt andet til grund for den store rumænske aftale.

Ming Yang's tigerspring når ikke vestlige kernemarkeder

Tidligere politikere laver ”spin” i bestyrelser

Vestas-ledelsen har sparket gang i sin egen aktiefest

Franskmænd vinder offshore-ordre i USA

Nye Vestas-ejere har tjent 590 mio. kr.

Siemens i nordtysk gennembrud

Vestjysk energiselskab lunken ved kystnære parker

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også