Siemens Wind Power frifundet for industrispionage

Til gengæld blev en tidligere medarbejder hos vindmølleproducenten fra Brande fundet skyldig.

Fredag blev der afsagt dom i Retten i Aarhus i sagen om mulig industrispionage mellem Siemens Wind Power og underleverandøren Hendricks Industries.

Sagen handler om en medarbejder hos Siemens Wind Power, der i en periode på godt et halvt år i 2008, overførte en lang række mails og filer med  erhvervshemmeligheder fra tårnproducenten Hendricks Industries, hvor han tidligere havde arbejdet, til sin egen mailboks.

Politianklageren havde sigtet både medarbejderen, men også Siemens Wind Power for industrispionage, men da retten afsagde dom i sagen i fredags klarede vindproducenten.

Siemens har dårlige kort i uheldig spionagesag

"Siemens Wind Power A/S, der var den tiltaltes arbejdsgiver på tidspunktet for hovedparten af hackingerne, og som var medtiltalt i sagen, blev derimod frifundet, idet retten ikke fandt det bevist, at Siemens havde del i eller viden om den tiltaltes aktiviteter," står der i dommen, og dermed slap vindproducenten altså for den bødestraf, som anklageren havde ønsket.

Siemens har hele tiden erklæret sig uskyldig og har understreget, at den nu dømte person blev fyret, da sikkerhedsbruddet blev opdaget.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Til gengæld blev den tidligere medarbejder, som havde vedkendt sig gerningen i retten, men som ikke ville vedstå sig egentlig industrispionage, dømt skyldig.

Den tiltalte blev idømt en straf på seks måneders fængsel, hvoraf en måned var afsonet med en varetægtsfængsling i 2009, mens resten blev gjort betinget. Den dømte udbad sig betænkningstid med hensyn til, om han ønsker at anke dommen til landsretten.

Kedsomhed - ikke spionage

Sikkerhedsbruddet blev opdaget, fordi den tiltalte sendte mails med oplysningen til ansatte i Hendricks Industries, som herefter fik nys om hackningen, hvorefter sagen begyndte at rulle.

Ifølge den tiltaltes forklaring skaffede han sig adgang ved at gætte en række af sine tidligere kollegers passwords. Det skete både fra Siemens-kontoret og sin private bopæl, og i alt stjal han 969 hemmelige datafiler og elektroniske dokumenter.

Hele arbejdsdage på Siemens blev brugt på at læse emails fra Hendricks, men i retten forklarede medarbejderen dog, at han havde gjort det af kedsomhed - ikke med hensigt at spionere.

"Når folk sidder på deres arbejdsplads og keder sig og ikke har noget at lave, så skal de finde på noget. Og går man hen og finder ud af, at man kan komme ind i mailboxen på sin gamle arbejdsplads, så er det måske spændende. Det er spænding, kådhed eller hvad man nu kan kalde det," lød forklaringen inden sagen fra den nu dømtes advokat.

Forsvarer: "Kedsomhed" bag Siemens' spionage-sag

Avis: Siemens Wind Power anklages for industrispionage

Aker Solutions anmeldt for insiderhandel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også