Vestas-aktionærer scorede 26 mia. i 2013

Kun tre aktier steg med trecifrede kursstigninger i 2013. Men Vestas giver alle aktierne i C20 baghjul.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
RITZAU

Der har været gang i indekset over de mest omsatte aktier på børsen i København i år. C20-indekset har sat den ene rekord efter den anden - der er sat i alt 48 rekorder i løbet af 2013 - og bag dem ligger store stigninger i aktierne.

Og her har vindmølleaktien fra Vestas lagt afstand til samtlige andre selskaber på eliteindekset. Med en stigning på omkring 400 procent kort før frokost mandag har kursfesten indbragt Vestas-aktionærerne 26 milliarder kroner.

Vestas vinder ordre i Uruguay

Midt i årets sidste handelsdag er Vestas-aktien steget til kurs 159,4, og dermed kan Vestas-aktionærerne glæde sig over en årsstigning på hele 400,3 procent svarende til en samlet kursgevinst på knap 26 milliarder kroner.

Det viser en analyse af C20-aktierne, som Spar Nord har lavet for Ritzau.

Comeback-år for Vestas

"2013 har virkelig udviklet sig til comeback-året for Vestas, og det blev kvartalsregnskabet i maj, der for alvor markerede vendingen for de hårdt prøvede Vestas-aktionærer," siger aktieanalytiker i Spar Nord Mikkel Duus-Hansen.

I hele fem af årets 12 måneder har Vestas stået bag den meste stigende aktie i C20-indekset. Og det er der flere årsager til:

"Tilliden til ledelsen i Vestas har tidligere lidt et alvorligt knæk. Men nu demonstrerer en ny ledelse handlekraft i form af mange sparetiltag og en forbedring af cashflowet, som alt sammen vækker tillid hos investorerne," mener aktieanalytikeren.

"Og dertil kommer så, at ordreflowet i branchen generelt også lover godt for Vestas’ fremtid," siger Mikkel Duus-Hansen.

Genmad og Pandora følger efter

Tre selskaber i C20 kunne i 2013 præstere trecifrede kursstigninger. Efter Vestas følger biotekselskabet Genmab, der stiger med 174,2 procent, og på tredjepladsen ligger smykkeselskabet Pandora med en årsstigning på 148,9 procent.

"På baggrund af en række samarbejdsaftaler med nogle af verdens førende medicinalselskaber ser 2013 ud til at blive det første år i Genmabs historie med overskud. Og det er selvsagt positivt," siger Mikkel Duus-Hansen.

18 af de i alt 19 selskaber i C20-indekset handles i dag til en højere kurs, end de gjorde ved årets begyndelse. Samlet set stiger C20-indekset med 26,6 procent.

Den 19. selskab er ingeniørselskabet FLSmidth. Siden januar er FLSmidth-aktien faldet 7,2 procent og handles på årets sidste handelsdag til kurs 295,8.

/ritzau/

Vindudvikler revser danske pensionskasser

Schouw-CEO: Tiden kommet til Vestas-exit

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også