Vestas: Sidste shortsælger går under magisk grænse

Hedgefond reducerer sin satning på fald i Vestas-aktien. 
Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff
RITZAU FINANS

Torsdag skete det. Hedgefonden Eton Park International reducerede sin satsning på kursfald i Vestas til 0,47 pct. af vindmølleaktierne, og dermed er den sidste store "shortsælger" gået under den magiske grænse på en halv procent.

Tidligere var Vestas et yndet offer for de internationale kapital- og hedgefonde, der satsede store summer på, at vindmølleaktien ville falde - noget, den da også gjorde igennem stort set hele 2010, 2011 og 2012.

Jysk stålfamilie vil sælge vindforretning

Men i 2013 har aktionærerne handlet Vestas op i et konstant tempo, der har gjort shortsælgernes anti-positioner mindre og mindre attraktive.

At gå "short", eller kort, i en aktie betyder, at man satser på et fald i kursen. Rent praktisk låner en investor et antal aktier af en anden investor og sælger dem på markedet. Planen er så at købe dem tilbage senere til en lavere kurs, så kursfaldet er "sparet" og dermed tjent.

Siden november 2012 har alle shortpositioner på mere end 0,5 pct. af et selskab skullet indberettes til Finanstilsynets offentlige database - og kort efter meldte fire fonde, at de havde shortet mere end en tiendedel af aktierne i Vestas. Mest aktiv var Blue Ridge Capital med en shortandel på 4,47 pct. af vindmølleaktierne.

I samme måned indledte Vestas-aktien til gengæld et kursridt sjældent set lige blandt større danske aktier, så den gik fra kurs 24 til 165 på omtrent 12 måneder, svarende til mere end en seksdobling.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Løbende har shortsælgerne - i alt 10 i perioden - reduceret deres positioner til under de 0,5 pct., som kræver en indberetning til Finanstilsynet, og torsdag var det altså Eton Parks tur til at gå under grænsen.

I oktober forklarede aktieanalytiker i Alm. Brand MarketMichael Friis Jørgensen shortsælgernes samlede exit med, at der var kommet mere stabilitet om Vestas' forretning og finansielle sundhed.

"Det viser jo klart, at der er kommet en bund under Vestas-aktien, efter at stort set alt er gået Vestas' vej i år med stærk ordreindgang, Mitsubishi-aftale og så videre. Så den er ikke en oplagt shortkandidat længere, og så finder de her investorer lynhurtigt andre græsgange," siger analytiker Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Markedet har fået mere tiltro til Vestas' fremtid, efter at ordrerne er begyndt at rulle ind i højere tempo, og selskabet har fået styr på sin offshore-strategi via partnerskabet med Mitsubishi Heavy Industries.

Vestas får tredje tyrkiske ordre i år

"Vi er stadig meget i tvivl om, hvad det her selskab er værd, for vi mangler at se nogle resultater, så man skal passe på med at fortolke det som, at der er stor "kursupside". Men der er ikke længere et "worst case"-scenarie, hvor aktien skal falde til 60-70 kr., siger Michael Friis Jørgensen.

Fredag morgen koster en Vestas-aktie 145,40 kr.

/ritzau/FINANS

Lille svensk-tysk ordre til Vestas

Brasilianere køber 64 Gamesa-møller

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også