Mitsubishi: Alt med vind foregår i Vestas-joint venture

Mitsubishis udviklingsarbejde med offshore-vindmøllen Seaangel og den tilhørende hydrauliske DDT-teknologi skal ikke ses som en konkurrent til det nye joint venture med Vestas.
Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe
/ritzau Finans

Det siger Jin Kato, chef for Mitsubishi Heavy Industries' (MHI) vindmølleafdeling og vicedirektør i afdelingen Power Systems, ifølge branchemediet Recharge.

MHI har en aftale med den britiske udvikler SSE om at teste Seaangel-møllen og muligvis levere et væsentligt antal af den 7 MW store mølle til nogle af de store offshoreprojekter i den britiske del af Nordsøen. Men MHI kan ikke sælge vindmøller selvstændigt - det skal foregå i det endnu unavngivne Vestas-samarbejde, fortæller Jin Kato til Recharge.

"MHI har bredere aftaler med SSE. Men alt, der har at gøre med vindmøller, går til joint venturet," siger Jin Kato ifølge branchemediet.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Joint venturet vil i første omgang færdigudvikle og sælge Vestas V164-8,0 MW-mølle. På længere sigt er det MHI's håb, at den hydrauliske DDT-teknologi kan blive en del af møllen og dermed et ekstra produkt inden for samarbejdet, skriver Recharge.

Teknologien - som blandt andet går ud på at have færre elementer i møllehuset, som dermed bliver lettere - har blandt andet den fordel, at den nemt kan skaleres op til større møller i fremtiden, påpeger MHI-kilder over for branchemediet.

Fakta om MHI-Vestas JV:

- Vestas meddelte i september 2013, at resultatet af de langvarige forhandlinger med Mitsubishi Heavy Industries (MHI) nu har udmøntet sig i et joint venture på offshore-området.

- Joint venture-selskabet ejes i første omgang af begge selskaber med 50 procent hver.

- Det nye dansk-japanske selskab tager sig af design, videreudvikling, indkøb, produktion, marketing, salg og service af havvindmøllerne.

- Vestas' hidtidige Kina-chef, Jens Tommerup, bliver direktør for selskabet. Mitsibushis topchef, Masafumi Wani, og øverste Vestas-direktør Anders Runevad tager sig af formands- og næstformandsposten.

- Samarbejdet får base i Aarhus og skal håndtere udviklingen af Vestas' V164-8,0 MW-mølle, men kommer også til at tage sig af Vestas' nuværende ordrebog på havvindmølleområdet med V112-møllen.

- 300 ansatte fra Vestas overflyttes til det nye dansk-japanske samarbejde.

- Økonomisk får det nye samarbejde ikke betydning for Vestas' 2013-regnskab, men det løfter selskabets indtægter i 2014.

- Mitsubishi tilfører op mod 2,2 milliarder kroner til samarbejdet. To tredjedele af beløbet afhænger dog af, at der opnås visse milepæle med V164-havvindmøllen.

- Rygterne om forhandlinger mellem Vestas og Mitsubishi kom først frem i august 2012 og har ifølge nogle kilder varet mere end halvandet år.

/ritzau Finans

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter