Mange solcelleanlæg er livsfarlige

Tjek din afbryder, opfordrer Sikkerhedsstyrelsen efter kontrol af 500 anlæg.
AF RITZAU

Omkring 90.000 danskere har deres eget solcelleanlæg. Men er det ikke sat op efter forskrifterne, kan det være livsfarligt.

Sikkerhedsstyrelsen har set på knapt 500 solcelleanlæg, og det har vist, at halvdelen af anlæggene har den forkerte fejlstrømsafbryder installeret. Langt de fleste er installeret med en fejlstrømsafbryder af type A, som ikke yder nok beskyttelse ved fejl.

"Man kan ikke sige, at alle solcelleanlæg med en type A-afbryder skal have en anden. Men spørger du mig personligt, ville jeg nok under alle omstændigheder vælge en type B afbryder," siger Dorthe G. Rasmussen, pressechef fra Sikkerhedsstyrelsen, til Ritzau.

Risiko for svag sikkerhed

En fejlstrømsafbryder af type A er den almindelige type i private boliger. Den er også tilstrækkelig ved nogle typer af solcelleinvertere, men er der risiko for en fejlstrøm over 6 Ma jævnstrøm fra solcelleanlægget, kræver både sikkerhed og lovgivning en type B.

"Et forsigtigt estimat, der udelukkende tager udgangspunkt i de 500 tilsyn, siger, at cirka halvdelen af dem kan være fejlbehæftede. Og det derfor vi går ud opfordringen om at tjekke sit anlæg," siger pressechefen.

Sikkerhedsstyrelsen har testet 10 invertere, der omformer strømmen fra solcellerne til vekselstrøm, og fundet frem til, at der kan være en sikkerhedsrisiko, hvis solcelleinstallationer har en ukorrekt type fejlstrømsafbryder monteret.

Risiko for død og brand

Styrelsen opfordrer solcelleejere til at tjekke fejlstrømsafbryderen på anlægget. For virker den ikke, er der fare for at få livstruende elektrisk stød, hvis solcelleinverteren fejler.

"Et solcelleanlæg er et lille, privat elværk, der er forbundet til elnettet. Fejl ved installationen kan både give livsfarlige elektriske stød og være årsag til brand. Så vil man gå med livrem og seler, skal man have en B afbryder," siger Dorthe G. Rasmussen.

Ritzau

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også