DONG-boss: Nye tyske mål er solide

Topchef hos DONG Energy, Henrik Poulsen, vil ikke stemme i med hylekoret og beklage sig over de nye - og lavere - tyske mål for offshore vind.
Foto: dong
Foto: dong
KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

FRANKFURT. Tysklands nye koalitionsregering har annonceret, at man går efter 6,5 gigawatt (GW) offshore vind i 2020 og 15 i 2030, hvilket på den lange bane er næsten en halvering, og på den korte væsentligt mindre end de ti GW, der var målsætningen i 2020.

Men det bekymrer ikke topchef hos DONG Energy, Henrik Poulsen:

“Når det kommer til de nye mål foreslået af den nye koalition, så mener vi, at det er solide mål. Som industri kunne du altid ønske mere, og det er mindre end tidligere mål, men at nå 10 gigawatt i 2020 er jeg ikke sikker på, at industrien havde haft kapaciteten til,” siger Henrik Poulsen i forbindelse med den store offshorevind-konference i Frankfurt i Tyskland.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

“20 vil være et bedre tal end 15, og vi ville gerne have haft et højere tal, men frem mod 2030 vil det være lidt mere end én gigawatt om året i Tyskland. Som industri skal vi også forholde os til virkeligheden. Jeg mener, at det - sammen med andre europæiske markeder - er nok volumen til, at industrien kan modnes, og til at vi kan investere.”

Vil reducere med 35 pct.

DONG-chefen forventer, at havvind - hvis CO2-prisen stiger til omkring 25 euro pr. ton (fra omkring 5 euro i dag) - vil kunne konkurrere med fossile brændsler og atomkraft ved udgangen af dette årti.

“For DONG har vi sat et mål om at reducere prisen med 35 pct. i 2020. Vi mener, at offshore vind er konkurrencedygtig med atomkraft og fossile brændsler i 2020, hvis prisen på CO2 har det rigtige niveau,” siger Henrik Poulsen.

DONG's nye milliardpark tæt på grænsen 

Han henviser til, at industrien har formået at opsætte seks gigawatt offshore vind samlet, og at  parker som London Array nu er på størrelse med konventionelle kraftværker. Nu skal prisen ned - blandt andet ved at løbe den risici, det altid er at bringe ny teknologi på banen.

“Vi bliver hurtigere og bedre til at bygge. Det næste bliver at introducere den næste generation af vindturbiner på 6 megawatt og mere,” siger Henrik Poulsen, der forleden sendte en rekordbestilling til Siemens i Brande.

Brug for klarhed

Møllerne skal snurre i to tyske projekter - Gode Wind 1 og 2 - og stå færdige i 2016. Den nuværende tyske støtteordning løber frem til 2017 og for at kvalificere til støtte, skal projekterne være i drift inden skæringsdatoen.

Det betyder også, at tidsplanerne bliver strammere og risiciene større for investorer, og derfor ser Henrik Poulsen også gerne, at der politisk skabes klarhed om fremtiden for offshore vind i Tyskland.

“Vi har stadig brug for klarhed om støtten i Tyskland til offshore vind,” siger Poulsen, som påpeger, at for høj støtte kan skade industrien.

“Som industri kan vi få for meget. Vi skal have præcis det rigtige niveau. Får vi for meget støtte, så bliver der en reaktion imod det, det vil ramme os. Vi har set eksempler, hvor politikere har lavet indgreb med tilbagevirkende kraft, fordi støtten var for generøs. Det er meget skadeligt for industrien, det skaber en stop-and-go effekt og en masse usikkerhed.”

Ordrestrømmen på havvindmøller luner hos A2Sea

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også