Kun én stor Vestas-shortsælger tilbage
Den store kursfremgang for den danske vindmølleproducent i år er blevet fulgt af en konstant reduktion i andelen af aktier, der er "shortet" - altså brugt til at satse på kursfald, så den nu er på det laveste punkt i mange år.
At gå "short", eller kort, i en aktie betyder, at man satser på et fald i kursen. Rent praktisk låner en investor et antal aktier af en anden investor og sælger dem på markedet. Senere køber investoren aktierne tilbage til en - efter planen - lavere kurs, så kursfaldet er "sparet" og dermed tjent.
Samsung klar med kæmpemølle før Vestas
Hedgefonde reducerer
Senest har hedgefonden Blue Ridge Capital, der så sent som i maj havde mere end 4 pct. af aktierne i Vestas "shortet", reduceret sin andel til mindre end 0,4 pct., viser data fra Finanstilsynet.
Den amerikanske hedgefond har også fået selskab af Highbridge Capital Management, der i august reducerede til under 0,5 pct. "kort", og Marshall Wace LLP, der i løbet af august og september opbyggede en shortposition på 1,15 pct. - inden den blev lukket ned igen på mindre end tre uger.
Faktisk er der nu kun Eton Park med omkring 1,8 pct. af Vestas i en shortposition, der ligger over 0,5 pct., som er den minimumsgrænse, hvor investorer skal indberette sine positioner til Finanstilsynet.
Bund under Vestas-aktien
"Det viser jo klart, at der er kommet en bund under Vestas-aktien, efter at stort set alt er gået Vestas' vej i år med stærk ordreindgang, Mitsubishi-aftale og så videre. Så den er ikke en oplagt shortkandidat længere, og så finder de her investorer lynhurtigt andre græsgange," siger analytiker Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.
Vestas-aktien har været i voldsom fremgang, siden kursnedturen kulminerede i anden halvdel af 2012, og siden nytår er den steget omkring 370 pct. i værdi til en kurs på knap 150 kr. Det har været guld værd for Vestas-investorer, men giftigt for de førhen mange shortsælgere.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Flere ordrer og partnerskab
Markedet har fået mere tiltro til Vestas' fremtid, efter at ordrerne er begyndt at rulle ind i højere tempo, og selskabet har fået styr på sin offshore-strategi via partnerskabet med Mitsubishi Heavy Industries.
Selv om det måske stadig er meget usikkert, hvordan Vestas-aktien skal bevæge sig, tror Alm. Brand Markets' analytiker efter den seneste udvikling i hvert fald ikke på et voldsomt kursdyk.
"Vi er stadig meget i tvivl om, hvad det her selskab er værd, for vi mangler at se nogle resultater, så man skal passe på med at fortolke det som, at der er stor "kursopside". Men der er ikke længere et "worst case"-scenarie, hvor aktien skal falde til 60-70 kr.," siger Michael Friis Jørgensen.
Vestas' næste store eksamen bliver ved regnskabet for tredje kvartal. Det aflægges 6. november.
ritzau/Finans