Vestas: Ny ordremodel sikrer kunder støtte

Dagens amerikanske ordre til Vestas bygger på mølledele i stedet for egentlige møller, og det er der en god grund til.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
RITZAU FINANS

Vestas' seneste ordre til USA, annonceret fredag, er bygget op på en lidt anden måde, end praksis normalt er for den danske vindmølleproducent.

På grund af den amerikanske PTC-støtteordning til vindmølleejere, har Vestas' kunde, RES Americas, bestilt mølledele i stedet for færdige møller. Det skal sikre, at RES lever op til støtteordningens formuleringer om at have afholdt mindst 5 pct. af et givent projekts omkostninger inden 31. december 2013.

"Det kan man leve op til ved at købe komponenter, så man opnår de 5 pct. udgifter til hvert projekt der, og så skal man garantere, at der er "continuing progress" (løbende fremskridt, red.), som formuleringen hedder, så man bliver ved med at udvikle projektet," siger Rolf Kragelund fra Vestas' investor relations-afdeling til Ritzau Finans.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Så mens RES kun har bestilt konkrete mølledele svarende til 30 V100-2,0 MW-møller, svarende til en fast og ubetinget ordre på i alt 60 megawatt, har RES gjort det ved at bestille én type komponenter, eksempelvis vinger, til ét projekt, en anden komponent, eksempelvis naceller, til et andet projekt, og en tredje komponent til et tredje projekt, og så videre.

Rolf Kragelund understreger, at der kun er illustrative eksempler, og Vestas oplyser kun konkret om ordren, at møllerne er beregnet til "flere" projekter i 2014 og 2015.

I alt kan ordren vokse til 610 MW for Vestas, hvis kunden vælger at videreudvikle alle de forskellige projekter, mølledelene er bestilt til. RES "venter at øge" bestillingen, oplyser direktør Susan Reilly i en pressemeddelelse fra Vestas.

Analytiker: Vestas har mange amerikanske jern i ilden 

Allerede i starten af august bekræftede Vestas offentligt, at der var forhandlinger med RES om de to projekter, efter at Ritzau Finans havde beskrevet planerne om at bruge Vestas som leverandør til Origin Wind Energy-projektet på 150 megawatt og Pleasant Valley Wind-parken på 200 megawatt.

RES har desuden tidligere bestilt møller hos Vestas i USA til det 250 MW store Cedar Point-projekt.

Vestas oplyser i øvrigt, at den amerikanske ordre fra EDF sidste uge på 80 MW, med mulighed for op til 750 MW, bygger på samme princip om møller til forskellige projekter for at leve op til 5 pct.-kravet.

/ritzau/FINANS

Vestas med stor amerikansk ordre 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også