Vindindustrien mangler kvalificerede hænder

Den europæiske vindindustri mangler i øjeblikket 7.000 ansatte med de rigtige kompetencer, viser ny undersøgelse.
Foto: Siemens
Foto: Siemens

Den europæiske vindindustri har haft fart på i de seneste år. Hvor den installerede kapacitet i 2000 lød på 13 GW, er det tal steget til mere end 100 GW i 2012 - men i løbet af den proces har udviklingen i den kvalificerede arbejdskraft til industrien ikke kunne følge med.

Det viser en ny rapport fra arbejdsgruppen TPWind under den europæiske vindorganisation EWEA.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

For selv om den gennemsnitlige arbejdsløshed i Europa ligger på omkring 11 pct. og ungdomsarbejdsløshed er helt oppe på 20,9 pct., så mangler de europæiske vindproducenter og underleverandører arbejdskraft - men vel at mærke arbejdskraft med de rette kompetencer.

Ifølge rapporten mangler den europæiske vindindustri således hele 7.000 ansatte med de rigtige kvalifikationer, og rapporten advarer om, at problemet kan blive endnu større i 2030. Her peger estimater på, at der er brug for 50.000 yderligere ansatte i industrien, men ifølge TPWind kan producenterne komme til at mangle 15.000 medarbejdere med de rigtige kompetencer.

TPWind mener, at rekrutteringsproblemet både skyldes den enorme vækst i branchen, men rapporten peger også på, at Europas unge ikke uddanner sig inden for de grene, som branchen har brug for - det vil sige f.eks. ingeniørvidenskab og matematik.

Samtidig mener TPWind ikke, at uddannelserne kan følge med den tekniske udvikling i industrien, ligesom uddannelserne er rettet for meget mod akademiske og ikke praktiske kundskaber.

Specialisterne mangler

Hos LM Wind Power i Kolding kender man godt problemstillingen med at tiltrække de rigtige folk:

"I Danmark oplever vi, at det kan være svært at få fat i folk til de meget specialiserede og tekniske stillinger. Det gælder især inden for materials and processes, altså folk der ved noget om de her meget specielle ting, der indgår i en vinge," forklarer kommunikationschef Lene Mi Ran Kristiansen.

Vestas-fyringer gør livet lettere for vingefabrikant 

"Men jeg tror alligevel, at vi i Danmark har en fordel i forhold til andre lande, fordi vi er førende inden for vind, og fordi man over årene har tilpasset uddannelserne. Selv har vi et tæt samarbejde med universiteterne om specifikke projekter, ligesom vi også bruger ph.d.-studerende," lyder det fra kommunikationschefen, der samtidig lufter den tanke, at det muligvis er sværere for underleverandører som LM Wind Power at tiltrække kvalificerede medarbejdere, end det er for en stor producent som Vestas.

Udfordring over hele linjen

Spørger man organisationen for den danske vindmølleindustri lyder det imidlertid, at LM Wind Power ikke er alene med udfordringerne.

”Vi kan godt genkende billedet i analysen. I Danmark oplever vi også, at virksomhederne i stigende omfang efterspørger kvalificeret arbejdskraft. Der er en generel tendens til, at vi indbygger mere og mere viden i de nye generationer af møller," forklarer Jakob Lau Holst, vicedirektør i Vindmølleindustrien.

"Vindmølleindustrien benytter dog fortsat en bred palette af medarbejdertyper og branchens behov for medarbejdere vokser generelt i takt med udviklingen. Enkelte områder som offshore, F&U og produktion oplever igen - ligesom før krisen - at der er ekstra rift om de gode medarbejdere.”

Jakob Lau Holst nævner samtidig, at service er et område, som vil være i vækst fremover.

"Her vil det være relevant, at personer med teknisk kendskab såsom mekanikere, elektrikere eller maskinfolk omskoles til at arbejde i vindindustrien,” siger vicedirektøren.

Esbjerg udskifter fisk med vindmøller og borerigge 

Rapport: Offshore-uddannelser skal styrkes 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også