Her er Siemensbossens sol- og kabelmareridt

Siemens har tabt milliarder på sin fejlagtige solsatsning, ligesom forsinkelser på kabeltilslutningen af tyske offshore-parker har kostet selskabet dyrt. Nu ser det ud til at koste CEO Peter Löscher sin stilling.
Foto: Siemens
Foto: Siemens

Den forventede udskiftning på CEO-posten hos Siemens kommer efter et skuffende 2.-kvartalsregnskab og en række uheldige fejldispositioner på energiområdet.

Både elkabler og solkraft har kostet selskabet dyrt.

Med Peter Löscher i CEO-stolen satsede den nuværende ledelse på termisk solenergi (CSP) og købte i 2009 det israelske firma Solel Solar Systems Ltd. og en andel i Italiens Archimede Solar Energy for flere milliarder kroner.

Forkert solsatsning

Siden har Siemens valgt at droppe satsningen på den knap så udbredte solteknologi, CSP, der koncentrerer solens stråler ved hjælp af spejle, og arbejdet på at sælge forretningen.

Solceller - der er en anden teknologi end termisk solenergi - er faldet voldsomt i pris, mens Siemens har set med fra sidenlinjen og oplevet, at CSP-investeringen forblødte.

Det er end ikke lykkedes at sælge afdelingen, og konglomeratet har i stedet valgt at lukke sin relativt nye erhvervelse og nedskrive hele investeringen, så det samlede tab ifølge Reuters er i omegnen af én mia. euro.

Medie: Siemens giver solenergi-divisionen kniven 

Foruden den kiksede satsning på termisk solenergi har Siemens fået et rap over nallerne i den del af selskabets energidivision, som sælger højspændingskabler og transformatorstationer til offshore-parker.

Dyre kabelforsinkelser

Power Transmission-divisionen leverede et udskud på 302 mio. euro i 2012.

Den altovervejende årsag var, at selskabet måtte indkassere en bod på 570 mio. euro som følge af forsinkelser på nettilslutningen af tyske offshore-projekter.

“Vi må indrømme, at der var en mangel på kompetencer,” sagde finansdirektør Josef Käser på en telekonference ved præsentationen af 2.-kvartalsregnskabet sidste år, hvor tabene blev offentliggjort.

“Når alt kommer til alt, er det en meget kompleks proces, der indeholder både ingeniørarbejde, skibsbyggeri og store udfordringer, der skal diskuteres med myndighederne.”

Hvor sol og kabler har kostet selskabet dyrt, går det anderledes fint for vinddivisionen. Den leverede sidste år et overskud på 304 mio. euro.

Finansdirektør Josef Käser forventes at blive tilbudt posten som CEO i Siemens, efter at selskabet forleden - igen - sænkede sine forventninger til året.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også