EnergiWatch

Exit-truet Siemens-boss går ikke frivilligt

Der er udsigt til et erhvervsdrama af de større på onsdag, når bestyrelsen i Siemens AG skal tage stilling til selskabets fremtidige ledelse. Den fyringstruede topchef Peter Löscher vil udfordre formanden.

Peter Löscher, adm. direktør i Siemens AG. | Foto: Siemens

Det bliver ikke uden omkostninger for den tyske industrigigant Siemens AG at skille sig af med topchefen Peter Löscher. Ikke alene har Peter Löscher krav på mellem to og fire års løn i fratrædelseskompensation (Löscher tjente sidste år 60 mio. kroner + pension, red.).

Meget tyder også på, at Peter Löscher vil forsøge at trække Siemens' formand, Gerhard Cromme, med i faldet.

Det vil ske på et bestyrelsesmøde onsdag, hvor Peter Löscher vil stille spørgsmålstegn ved formandens ønske om at fyre ham, og dermed forsøge at omgå det nødvendige flertal på to tredjedele i bestyrelsen, der skal til, før en fyring kan godkendes. Lykkes Löscher at vinde de nødvendige stemmer i bestyrelsen, vil det efter al sandsynlig føre til Gerhard Crommes afgang som formand, skriver flere tyske medier.

Siemens ventes at smide topchefen på porten 

"Jeg er i modvind lige nu, men jeg har aldrig været typen, der giver op eller reber sejl med det samme. Min kontrakt med Siemens løber indtil 2017, og Siemens har brug for sin kaptajn nu mere end nogen siden før," siger Peter Löscher til Süddeutschen Zeitung.

Peter Löschers bedste chance er sandsynligvis at overtale de medarbejdervalgte medlemmer af Siemens-bestyrelsen. De kan vise sig at være på hans side, da storfavoritten til at overtage topposten efter Löscher er den nuværende finansdirektør, Joe Kaeser. Som finansdirektør har han stået for omfattende spareprogrammer, og han har derfor et anstrengt forhold til de ansatte.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Kostbar nedjustering

Siemens er med sine 370.000 ansatte, heraf 7.000 i Danmark, en af de vigtigste private aktører i tysk erhvervsliv. Virksomheden har imidlertid også været plaget af problemer i årevis, og måtte i sidste uge fortælle, at man opgiver sine mål for 2014. Torsdagens nedjustering var den femte af slagsen, siden Löscher tiltrådte som administrerende direktør for selskabet i 2007.

I samme periode er aktien i Siemens faldet 23 pct., mens det tyske aktieindeks DAX i samme periode er steget 5 pct. Ved nedjusteringen i torsdags faldt aktiekursen med 6 procent, hvilket sandsynligvis har været medvirkende til Gerhard Crommes beslutning om at fyre Löscher.

Siemens lander 228 MW-ordre

Afgørende netværk

Peter Löscher har på trods af de skuffende økonomiske resultater ellers høstet stor anerkendelse for sin evne til at rydde op i Siemens. Da han overtog koncernens ledelse i 2007, befandt selskabet sig i en historisk stor sag om korruption. Men Löscher, der er østriger, har i følge flere tyske medier aldrig formået at opbygge et tilpas stærkt netværk i Tyskland. Et netværk der er afgørende for et selskab, hvis resultater har direkte betydning for den tyske økonomi og beskæftigelse.

ABB lever ikke helt op til forventningerne

Det netværk har formanden Gerhard Cromme til gengæld. Den 70-årige tysker er en af de mest kendte erhvervsmænd i Tyskland, og han var hovedarkitekten bag fusionen af stålværkerne Thyssen og Krup i 1999. Det fusionerede selskab var han formand for indtil marts i år, hvor han måtte trække sig efter en række økonomiske fejldispositioner. Formandsposten hos Siemens er Gerhard Crommes sidste store post, og ingen tror på, at han vil afgive den frivilligt.

Af samme grund vurderer flere kilder over for Süddeutschen Zeitung da også, at Löschers chancer for at vinde magtkampen med Cromme er små.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs