Professor: Hurtigt medejerskab ændrer holdningen til vindmøller

Hvis lokalbefolkningen involveres tidligt i vindmølleprojekter, vil modstanden kunne nedbringes betydeligt, mener professor Birgitte Egelund Olsen.

Hvis lokalbefolkningen involveres i vindmølleprojekter inden de etableres - frem for som i dag når projektet er færdigt - vil modstanden kunne nedbringes betydeligt. Ikke mindst, hvis de lokale får mulighed for at købe sig ind i projektet.

Det siger professor i miljøret på Aarhus Universitet, Birgitte Egelund Olsen, om sine erfaringer med vindmøller i Region Midtjylland, hvor hun er formand for Taksationsmyndigheden, der vurderer udbetaling af erstatninger til naboer til vindmøller.

Vindindustri: Faste 2020-rammer godt for investorer 

Hun forklarer, at modstanden mod vindmøller i nærheden af private boliger traditionelt er stor. Kommende naboer kontaktes ofte først, når en vindmølle er klar til at blive sat op med henblik på at få erstatning. I stedet burde man give lokalbefolkningen medejerskab og dermed større del i de penge møllerne tjener ind, hvilket ville være til gavn for både den enkelte, lokalområdet og klimaet samt fjerne modstanden mod møllerne, opfordrer professoren.

”Hvis du kan tjene flere hundrede tusinde kroner ved, at de står i dit område, vil folk kunne se en ide i det. Så er det ens egen mølle, der drejer rundt og tjener penge til dig. Der er også en større mulighed for at påvirke vindmølleprojektets udformning, f.eks. om der på visse tidspunkter skal stoppes for møllerne, så de ikke laver generende skygger," udtaler Birgitte Egelund Olsen i et nyhedsbrev fra Aarhus Universitet.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Hun henviser til et projekt i Hvide Sande, hvor private projektudviklere gennem flere år arbejdede med at opstille vindmøller i området, men på grund af lokale protester kunne deres projekt ikke realiseres.

Men i 2010 stiftede Holmsland Klit Turistforening en erhvervsdrivende fond med det formål at opstille tre vindmøller på Hvide Sande havn, hvoraf 20 pct. af vindmølleprojektet skulle ejes af Hvide Sande Nordhavn Møllelaug I/S med godt 400 anpartshavere i Hvide Sande og omegn. Det gjorde forskellen. Vindmøllerne kom i drift i januar 2012 og fonden forventer at kunne tilbagebetale banklånene på 91 mio. kr. inden for fem år.

Concito: Støttestop er en "spændende tanke" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også