Stor britisk udvikler af vedvarende energiprojekter ser kæmpe potentiale i Norden

”Sverige er vores hjemmemarked. Der er stadig en hel til plads til rådighed for projekter, og samtidig er der en god balance med vandkraft,” siger den adm. direktør.
Foto: Niels Hougaard
Foto: Niels Hougaard
AF MARKETWIRE

Det familieejede britiske energifirma RES Group, der har årtiers erfaring med udvikling, konstruktion og drift af vedvarende energiprojekter, har i Norden et særligt godt øje til det svenske marked, hvor selskabet da også har sit regionale hovedkontor og ser store muligheder for fortsat vækst.

Også i Norge og i Finland ser selskabet dog gode muligheder for udvikling af nye projekter, men Sverige er ”hjemmemarkedet”, og det er også her selskabet startede sit nordiske eventyr for 25 år siden.

Det siger administrerende direktør for RES Nordics, Matilda Afzelius, i et interview med MarketWire.

Investeringslysten er stadig stor

”I Sverige og Norge ser vi en enorm stor efterspørgsel efter vedvarende energi. Det er hovedsageligt inden for landvind, men også solenergi. Investeringslysten er stadig stor og det er også muligt at finde egnede placeringer til projekter.”

”Når vi har et har et projekt, som vi sender på markedet, har vi mange interesserede parter,” siger Matilda Afzelius.

I Sverige udgør vindenergiens andel af den samlede elforsyning ca. 20 pct., og Matilda Afzelius peger på, at 60 pct. af kapaciteten står til at blive udskiftet frem til 2045, hvilket potentielt og i et stor omfang vil være med vindenergi.

”Det er også en ret sikker prognose, at Sveriges elbehov vil blive fordoblet fra dagens 140 TWh til omkring 300 TWh i 2045. Så det er sikkert at sige, at der er brug for meget mere strøm - og dermed vedvarende energi,” siger Matilda Afzelius og henviser til en prognose fra den svenske energistyrelse, Energimyndigheten.

Så ”the sky is the limit”, siger hun overordnet om mulighederne.

RES Group gik ind på det svenske marked for omkring 25 år siden ved at købe en mindre udvikler, og i mange år blev aktiviteterne drevet under navnet Nordisk Vindkraft. For fire fire år siden skiftede selskabet imidlertid navn til RES, som står for ”Renewable Energy Systems” og bedre flugter med selskabets samlede aktiviteter.

Sverige er hjemmemarkedet i Norden

Den historiske stærke tilknytning til hjemmemarkedet gør Sverige til et naturligt udgangspunkt for fortsat at forfølge markedsmuligheder for selskabet, der da også har sit nordiske hovedkontor i Gøteborg.

”Sverige er vores hjemmemarked. Der er stadig en hel til plads til rådighed for projekter, og samtidig er der en god balance med vandkraft,” siger Matilda Afzelius.

Der er imidlertid også hård konkurrence om de attraktive sites for nye projekter, men ”sådan har det altid været”.

”Konkurrencen er sund, men afhængig af, hvem du er, og hvor langsigtet, du er i markedet, så får du sites og jordlejeaftaler. Selvfølgelig skal du spille fair og have et godt omdømme. Vi har et supergodt forhold til interessenterne, herunder kommunerne, og det er selvfølgelig det, der skaber historien og brandet.”

”Det går ikke fantastisk alle steder, for sådan er projektudvikling nu engang. Men ja, der er konkurrence om jorden, men vi får stadig lejekontrakter på jord,” siger Matilda Afzelius.

Begyndt med landvind i Norge igen

I Norge ser hun også attraktive muligheder, efter at det marked for nogle år siden led under ændrede rammebetingelser og udfordringer med offentlig accept af projekter.

”Men nu ser vi potentialet i at komme ind med lagring af solenergi og måske grøn brint, og så er vi så småt begyndt at arbejde med landvind i Norge igen. Så jeg vil sige, at vi ser de største muligheder i Sverige, og derefter er Norge tættest på.”

”Og så er Finland også på vej med at få en masse vindkraft online. Det giver selvfølgelig også mulighed for lagring og grøn brint. Så Finland ser vi som et tredje marked, der kommer op,” siger Matilda Afzelius.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter