GWEC: Underskudsramt vindsektor i rekordmarked skaber bekymring om investeringer

Industrien kæmper med at få vendt tilbage til sorte tal i regnskabsbøgerne efter nogle år med røde tal på bundlinjen - og det bekymrer analytiker fra Global Wind Energy Council.
Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall
AF MARKETWIRE

Der skal investeres i innovation og i yderligere kapacitet for, at vindmølleindustrien kan levere på den vækst, som målsætningerne for vedvarende energi i 2030 lægger op til.

Men mange i industrien kæmper med at få vendt tilbage til sorte tal i regnskabsbøgerne efter nogle år med blodrøde tal på bundlinjen - og det bekymrer analytiker Feng Zhao, som er chef for strategi og analyse hos Global Wind Energy Council, GWEC.

”Vores foreløbige tal indikerer, at 2023 var det bedste år nogensinde for opsætning af ny vindenergikapacitet. Mere end 110 gigawatt blev nettilsluttet globalt mod 78 gigawatt året før – en vækst på 50 pct. Men i det lys er det bekymrende at se, at industrien fortsat lider finansielt,” siger Feng Zhao i et interview med MarketWire under en vindmøllekonference i Bilbao i Spanien.

Underskud plager også de kinesiske vindmølleproducenter og underleverandører, efter at en enorm priskrig har hærget på udbudssiden. Markedet var i 2023 ellers utrolige 75 gigawatt i ny nettilsluttet kapacitet - mere end 60 pct. af den globale vindmølleinstallation.

Mens sektoren globalt er præget af svage finansielle præstationer, så har udsigterne for vækst på det globale vindmøllemarked vel næppe nogensinde været bedre.

På globalt plan krydsede den installerede vindkapacitet sidste år 1 terrawatt, hvilket industrien var over 40 år om at sætte op. Men på bare syv år til 2030 skal tallet fordobles for at nå målsætningerne.

”Det lyder jo fantastisk, men udfordringen er, at ingen tjener penge. Hele værdikæden fra leverandører af materialer, til komponentleverandører og vindmølleproducenter er i en usund finansiel situation. Det er nødt til at ændre sig,” siger Feng Zhao.

Han ser en risiko for, at den manglende indtjening i sektoren vil ramme de investeringer, som er nødvendige for at forbedre sektorens bæredygtighedsmål – og målene for opsætninger i 2030.

GWEC har tidligere advaret om, at markedet omkring 2026 og 2027 kan blive ramt af underkapacitet særligt inden for havvindmøller.

”At nå 2 terrawatt i 2030 vil kræve over 190 gigawatt i årligt installeret kapacitet globalt. Men den globale produktionskapacitet i industrien ligger på omkring 160 gigawatt. Vi har 20-30 gigawatt i underskud, og hvis ingen tjener penge, hvem skal så gennemføre de nye investeringer. Det er en udfordring og noget, som skal ændre sig på industriniveau,” fastslår Feng Zhao.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også