Vestas-topchef ser positive ordreudsigter i Asien-Stillehavsregionen

Markederne i USA og Europa tegner sig for langt størstedelen af de ordrer, som vindmølleproducenten Vestas har fået i tredje kvartal.
Vestas’ administrerende direktør, Henrik Andersen. | Foto: Hempel
Vestas’ administrerende direktør, Henrik Andersen. | Foto: Hempel
AF MARKETWIRE

Omvendt har kvartalet på ordresiden været noget afdæmpet, når det gælder markederne i Asia Pacific-regionen.

Her er der dog positive forventninger til fjerde kvartal.

Det siger Vestas’ administrerende direktør, Henrik Andersen, i et interview med MarketWire efter vindmølleproducentens regnskab for tredje kvartal.

Vestas ordreindgang på landvindmøller var i tredje kvartal på 2402 megawatt, hvor EMEA og Americas tegner sig for henholdsvis 994 og 1370 megawatt, mens der blot er kommet 38 megawatt fra Asia Pacific.

”Vi har en noget ”back-end-loaded”-ordreindgang i år i Asia Pacific, primært i Australien. Her arbejder tæt samme med dem, der ejer netværket, AEMO, om at få godkendt ordrerne inden årets ultimo.”

”Så der er en vis forventning om, at Asia Pacific, som har haft en lav ordreindgang i år, kommer til at lave noget mere i fjerde kvartal,” siger Henrik Andersen.

Han kan samtidig glæde sig over, at der er kommet hul på ordrebylden i USA efter en længere periode med stilstand som følge af en manglende ”guidance” fra myndighederne om, hvordan projektudviklerne kunne få adgang til de lukrative støtteordninger.

”Det er ikke mere end to kvartaler siden, at ”guidance” kom ud i skriftlig form, og allerede i september passerede vi hele sidste års ordreindgang i USA. Det ser rigtigt godt ud i USA i 2023, og det læner sig positivt mod 2024 og 2025, men det stopper ikke der, for projekterne kommer fortsat.”

”Vi er inde i en planlægningsperiode, hvor vores kunder i USA har løbende projekter, som de kommer og spøger os om. Så fabrikkerne kommer til at have mere aktivitet, og det er altid glædeligt at se Vestas-kollegaer komme tilbage på fabrikkerne, og at der nu begynder at blive talt om, at vi snart skal til at have skiftehold i USA,” siger Henrik Andersen.

På havmøllemarkedet har der de seneste måneder omvendt været en skuffende udvikling særligt i USA, hvor blandt andet danske Ørsted har været ude i massive nedskrivninger af projekter, som er blevet annulleret.

Vestas kan glæde sig over, ikke at være blevet ramt af nogle af disse annulleringer, men på offshore-markedet er der ifølge Henrik Andersen brug for et ”reset” af markedsvilkår forskellige steder.

”Det er klart, at der er et ”reset” på nogle af de markeder, hvor regeringerne har valgt at leve lidt i en illusion om, hvad elektricitet og nye energikilder skal koste.”

”Offshore vind er en fantastisk energikilde, der de fleste steder kunne bidrage ganske væsentligt til at give lavere energipriser, men det kan ikke hjælpe noget, at regeringerne laver auktionsvilkår, hvor dem, der ejer vindmøllerne i 30 år, skal tabe penge på at levere strømmen med rabat til deres forbrugere. Det går ikke,” siger Henrik Andersen.

Hans kritik er her særligt møntet på Storbritannien og i USA.

”Delstaterne på den amerikanske østkyst vil alle sammen have fabriker og store projekter, men kæmper lidt med at finde en elektricitetspris, som kan betale for tingene.”

På landvind var der i slutningen af sidste år og tidligere i år tilsvarende udfordringer i Frankrig og Spanien, men her har man været hurtige til at rette ind.

”Begge lande har indstillet sig fuldstændigt på det og kører auktioner igennem med forhøjede elektricitetspriser i modsætning de fiasko-lignende auktioner, de tidligere kørte.”

”Samtidig giver de nu deres forbrugere en mulighed for at få en 50-60 pct. reduktion på deres daglige elektricitetspris. Det er sund fornuft, og jeg er kun glad for, at der er nogle regeringer, der gør det hurtigt, i stedet for at diskutere markedsvilkår i uendelighed,” siger Henrik Andersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også