Vestas’ topchef om regnskab: En fornøjelse at se fremgang på alle linjer

Mens Vestas tjener godt på service af møller, så har det længe været en underskudsforretning for selskabet at sælge, producere og levere møller.
Henrik Andersen, adm. direktør, Vestas. | Foto: Saxo Bank // Pr
Henrik Andersen, adm. direktør, Vestas. | Foto: Saxo Bank // Pr
AF MARKETWIRE

Vestas er kommet noget bedre end ventet igennem tredje kvartal, og topchef Henrik Andersen er da også meget tilfreds med, at pilen nu for alvor peger i positiv retning for vindmølleproducenten, der længe har kæmpet med røde tal i regnskaberne.

”Jeg er mest tilfreds med, at vi faktisk har sagt, at vi ville komme her til en dag - og nu er vi kommet hertil. Det er jo en fornøjelse at have et kvartal, hvor vi kan se, at der er fremgang på alle linjer.”

”Og vi er marginalt fra også at begynde at tjene penge på vores møller, så vi har et Vestas, der er tilbage med sorte tal på aktiviteterne. Det er absolut en fornøjelse,” siger Henrik Andersen i et interview med MarketWire.

Mens Vestas tjener godt på service af møller, så har det længe været en underskudsforretning for selskabet at sælge, producere og levere møller.

Men også på den del, som udgør aktiviteterne i Power Solutions i Vestas’ regnskab, er der som Henrik Andersen påpeger nu klar fremgang at spore.

I tredje kvartal skabte Vestas i Power Solutions en omsætning på 3,4 mia. euro svarende til en vækst på 10,3 pct. fra samme kvartal året før, og driftsunderskuddet blev reduceret væsentligt til 38 mio. euro fra 252 mio. euro i samme periode året før.

Den positive udvikling er drevet særligt af to forhold.

”Det, der nu kommer ind i vores ordrebog, er ikke udsat for de samme overraskelser, som det har været siden begyndelsen af 2020 og igennem 2021. Det betyder, at når vi eksekverer på noget, så er prisen i forhold til de omkostninger, vi indkøber til, den rigtige,” siger Henrik Andersen.

Inflation, forstyrrelser i forsyningskæderne og høje transportomkostninger har i mange kvartaler forud for givet voldsomme udfordringer for industrien, der har måttet se omkostningerne skyde markant i vejret.

”Det andet er selvfølgelig, at i et kvartal som tredje kvartal, så kan vi se, at de ting vi arbejder med, de kommer til tiden, og de ting, som vi skal levere, de kommer også ud af fabrikkerne til tiden. Vores forhindringer i både værdikæden og i vores sourcing forsvinder stille og roligt.”

”Så tredje kvartal er det bedste kvartal indtil nu i år, med de forhindringer, vi har haft på vejen. Vi krydser fingre for, at det forsætter året ud og ind i 2024,” siger Henrik Andersen.

Ordrebogen tegner godt

En støt stigende kvalitet af ordrebogen hos Vestas peger i positiv retning for vindmølleproducentens indtjening fremadrettet.

Og møllepriserne er ”stabile til svagt stigende”, siger Vestas’ administrerende direktør.

I en række kvartaler har Vestas leveret en række kontrakter, der i sin tid blev indgået til priser, der ikke har kunnet matche de efterfølgende omkostningsstigninger til at gennemføre projekterne.

Men stille og roligt bliver der tyndet ud i de ”dårlige” kontrakter, hvilket skal sikre, at Vestas rent faktisk begynder at tjene penge på at sælge, producere og opstille møller.

”I tredje kvartal kæmper vi stadig med kontrakter, der er lavere prissat, og der er stadigvæk nogle stykker tilbage,” siger Henrik Andersen, om de dårlige kontrakter.

”Vi siger, at vi i 2025 sigter efter at nå en driftsmargin på 10 pct. Det kan vi ikke nå, hvis vores turbineleverancer - Power Solutions - kun går i nul. Det duer ikke, så det skal vi have op,” siger Henrik Andersen.

Op går det dog også for indtjeningen i Power Solutions i tredje kvartal, hvor driftsunderskuddet er blevet reduceret til 38 mio. euro fra 252 mio. euro i samme kvartal året før.

Driftsmarginen i kvartalet er dermed blev løftet til minus 1,1 pct. fra minus 8,1 pct. i tredje kvartal året før. Til sammenligning havde Vestas’ serviceforretning i tredje kvartal en positiv margin på 21,0 pct.

I forhold til fremgangen i Power Solutions fremhæver Henrik Andersen to forhold.

”Der er to dele i den her ligning. Det er ordreprisen, men samtidig også, at vi ikke længere har de ekstra omkostninger for at vi skulle transportere eller mitigere problemer hele tiden.”

”De ekstra omkostninger går ned og samtidig stiger vores pris, så det ser godt ud for fremtiden,” siger Henrik Andersen.

Forstyrrelser i forsyningskæderne, skyhøje transportomkostninger og høj inflation har længe bidraget til røde tal i vindmølleindustrien, men de udfordringer er nu noget mere håndterbare.

I onsdagens regnskab for tredje kvartal var et af flere positive elementer en noget højere gennemsnitlig møllepris på de nye ordrer på landmøller end ventet af analytikerne.

Den gennemsnitlige pris på landmølleordrerne i kvartalet opgøres til 1,05 mio. euro per megawatt, mens den kvartalet før lå på 0,97 mio. euro.

”Det vil jeg jo kalde stabilt til svagt stigende priser. Vi eksekverer i kvartalet på noget, som har en lavere prissætning, og får en højere prissætning ind i ordrebogen. Det er selvfølgeligt positivt for de kommende kvartaler,” siger Henrik Andersen.

Det skaber håb om, at Vestas kvartal for kvartal kan levere forbedret lønsomhed, men man skal dog ikke forvente en lineær fremgang.

Der vil være udsving, når mindre gode projekter end gennemsnittet i ordrebogen sættes op og veksles til omsætning og indtjening.

”Men tålmodighed belønnes, som jeg siger til alle mine kollegaer i dag,” lyder det med tilfredshed i stemmen fra Henrik Andersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også