Saitec sender den første strøm i land fra flydevindsprojekt

Endnu en milepæl på vejen mod at frigøre det store potentiale for flydevind, lyder det fra RWE, der sammen med Saitec og Kansai står bag det spanske projekt. 
Projektet består af en vindmølle på 2 MW og ligger 2 mil ud for den baskiske kyst. | Foto: Pr Saitec
Projektet består af en vindmølle på 2 MW og ligger 2 mil ud for den baskiske kyst. | Foto: Pr Saitec

Saitec Offshore Technologies kan i dag meddelelse, at den første strøm fra flydevindsprojektet Demosath er blevet sendt i land.

Projektet er blevet udviklet i samarbejde med det tyske energiselskab RWE og japanske Kansai Electric Power. 

Det oplyser partnerne i en meddelelse.

Projektet består af en vindmølle på 2 MW og ligger 2 mil ud for den baskiske kyst. 

Idriftsættelsen markerer begyndelsen på en toårig driftsperiode, hvor der skal indsamles data om Sath-teknologiens opførsel, som er udviklet af Saitec Offshore Technologies, og overvågningen af de systemer, der er installeret på platformen, for at forstå dens interaktion med det omgivende økosystem.

”Vi er glade for at se, at Demosath er blevet sat i drift med succes. For os i RWE er det også endnu en milepæl på vores vej mod at frigøre det store potentiale for flydende vind globalt, især i lande med dybere kystfarvande som USA, Frankrig, Storbritannien, Norge og - helt sikkert – Spanien,” udtaler Sven Utermöhlen, der er chef for RWE Offshore Wind, i meddelelsen.

Han fortæller videre, at det er ambition at blive en markedsledende aktør inden for flydende vind, der på sikker vis udvikler, bygger og driver omkostningseffektive, kommercielle flydende vindprojekter over hele verden. 

Ifølge David Carrascosa, der er COO hos Saitec Offshore Technologies, markerer idriftsættelsen af Demosath en kulmination i projektet. 

”Vi er stolte af det arbejde, vi har udført, og af at være pionerer i Spanien med hensyn til at levere vedvarende energi med en flydende vindmølle. Dette vil være vores testområde for at få viden baseret på erfaringer fra den virkelige verden og anvende den i fremtidige projekter i større skala,” udtaler han.

På Demosath er der installeret specialiserede værktøjer til identifikation af fugle og flagermus samt systemer til overvågning af biodiversiteten i det marine økosystem. Det dækker over f.eks. krebsdyr, andre hvirvelløse dyr, fisk og hvaler i det lokale miljø. 

Disse overvågningsaktiviteter vil give indsigt i gruppers og arters adfærd omkring den flydende offshore-mølle. Derudover vil projektet omfatte evaluering af miljøvenlige løsninger, der er specialdesignet til Sath, og som har til formål at støtte havets biodiversitet og forbedre fiskeressourcerne ved flydende havvindmølleparker.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også