NKT-formand: Bedre eksportkreditmuligheder højt på ønskelisten

Vi kunne godt tænke os lidt større støtte i forhold til at kunne få garantistillelser fra offentlige myndigheder, lyder det formanden for den danske kabelproducent.
Foto: Pr / Nkt
Foto: Pr / Nkt
AF MARKETWIRE

Kabelkoncernen NKT har i forhold til rammebetingelser flere ting på ønskelisten, der kan støtte op om markedsudviklingen, herunder velkendte travere som sikkerhed om de langsigtede vilkår og hurtigere processer for projektudviklere til at opnå godkendelser.

For NKT selv står det højt på ønskelisten at få bedre adgang til eksportkreditter hos de offentlige myndigheder.

Det siger kabelkoncernens bestyrelsesformand, Jens Due Olsen, i et interview med MarketWire.

”I NKT har vi som eksportvirksomhed nogle gange brug for eksportkreditter. Her kunne vi godt tænke os lidt større støtte i forhold til at kunne få garantistillelser fra offentlige myndigheder. Det er noget, som er højt på ønskelisten,” siger Jens Due Olsen.

Sikkerhed om vilkår

I forhold til kabelkoncernens store kunder, der blandt andet udvikler store havmølleprojekter, fremhæver han vigtigheden af, at der er sikkerhed om vilkårene, da projekterne ofte tager mange år at udvikle.

”Nogle af vores kunder har planlagt deres projekter i 5, 6, 7 år, før de kommer til os og siger, at nu er vi klar til at give jer ordren. Inden de når dertil, har de måske investeret 50-150 mio. kr. på at udvikle projektet. Så det er vigtigt, at der er ro om sådan et projekt,” siger Jens Due Olsen.

Herhjemme har det skabt stor frustration i markedet for havvind, at Energistyrelsen i starten af februar satte projekter under den danske åben-dør-ordning i bero, efter tvivl om hvorvidt ordningen er i strid med EU-retten.

”Det kan der være alle mulige gode grunde til, at man gør, men jeg vil dog samtidig sige, at der er folk, der har investeret mange år tidligere i projekter, som pludseligt bliver sat på pause.”

”Det er svært at forpligte sig til så store investeringer, hvis en politisk beslutning kan tages med et snuptag og fuldstændigt ændre forudsætningerne for noget, som man har brugt 5-7 år på at planlægge. Langsigtede investeringer kræver ro fra politisk side,” siger Jens Due Olsen.

Et andet forhold er processen med at sikre de nødvendige tilladelser, som ofte kan være langvarige og måske kunne speedes op.

”Der kan også være gode grunde til, at tingene tager lang tid, for der skal miljøhøringer og alt muligt andet til, hvilket især gælder for udvikling af havvindmølleparker. Det er dog vigtigt, at den tid, det tager at få politiske myndighedsgodkendelser, er så kort som mulig.”

”Det betyder ikke, at man ikke skal igennem de relevante høringer, men det må ikke tage syv år, hvis det kan tage fem år, og det må ikke tage fem år, hvis man kan nøjes med tre år,” lyder opfordringen fra Jens Due Olsen.

En fjerde ting på ønskelisten hos NKT-formanden er en øget vægtning af andre kriterier end prisen og at være teknisk kvalificeret, når der inviteres til bud på store projekter.

”Det er vigtigt, at de offentlige og halvoffentlige virksomheder begynder at lægge større vægt på grønne elementer i kriterierne. Ting som cirkularitet, biodiversitet og CO2-aftryk burde fylde meget mere,” mener Jens Due Olsen.

Som eksempel fremhæver han kabelprojektet Dogger Bank C, hvor der er brugt kobber udvundet mere energieffektivt, hvilket reducerer kablets CO2-aftryk med 35 pct. i forhold til brug af konventionelt udvundet kobber.

Anvendelse af sådan kobber er i øjeblikket lidt dyrere, men en større vægtning af forhold som disse kan minimere projekters miljømæssige påvirkning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også