Analytiker: Betingede aftaler er mere end blot fugle på taget

”Vestas annonceret flere interessante potentielle ordrer for fremtiden, som tegner godt for deres 15 MW (megawatt) mølle,” vurderer investeringsøkonom i Nordnet.
Foto: vestas
Foto: vestas
AF MARKETWIRE

Vestas er gennem de seneste måneder blevet valgt som foretrukken leverandør til flere store aftaler. Ordrerne er dog ikke kommet i hus endnu - men Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, betegner dem som ”lyspunkter”.

”Der er tale om mere end blot fugle på taget, siger han om valget af Vestas til projekter i Sydkorea, Tyskland og Brasilien.”

”Vestas annonceret flere interessante potentielle ordrer for fremtiden, som tegner godt for deres 15 MW (megawatt) mølle,” vurderer han.

Men en ting skinner dog i øjnene, mener han: Ordreindgangen for 2021 og hovedparten af 2022 var set i et længere perspektiv for lav for Vestas.

”Selv om energipriserne er høje, kniber det med at få kunderne til at afgive mange nye ordrer. Det kan måske hænge sammen med, at Vestas har annonceret flere større prisstigninger, der skal kompensere for stigende inputomkostninger og være med til at reetablere den indtjeningsmargin, som i 2022 alt i alt blev på minus 8 pct, og som i 2025 gerne skal være vendt til 10 pct. eller mere på EBIT-niveau,” skriver Per Hansen i en analyse.

Tirsdag kom det frem, at Vestas er blevet valgt som foretrukken leverandør til det 1,6 gigawatt store tyske Nordseecluster-vindprojekt, og tirsdag aften oplyste vindmølleselskabet om en betinget aftale på det brasilianske marked om to landvindprojekter med en samlet kapacitet på 1,3 gigawatt.

Og i november sidste år blev det danske selskab valgt som foretrukken leverandør til det 1,3 gigawatt store flydende havvindprojekt Munmubaram i Sydkorea.

”På kort sigt har Vestas manglet både flere ordrer, højere priser og lavere inputomkostninger. I løbet af 2023 vil inputomkostningerne begynde at falde markant og for 2024 vil den samlede effekt af lavere omkostninger, og leverance af ordrer med en bedre profitabilitet sammen med forhåbentlig væsentlig flere og ubetingede ordrer begynde at gøre forskellen,” påpeger Per Hansen.

Ifølge Marketscreener.com venter analytikerne en svag men dog positiv indtjening i 2023, en væsentlig forbedring i 2024 og tæt på Vestas egne forventninger om en 10 pct.s EBIT-margin i 2025, fremgår af Nordnet-analysen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også