Europæisk ordreindgang i vindindustrien blev halveret i 2022

Brancheorganisationen Windeurope kalder udviklingen ”ekstremt bekymrende”.
Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
AF MARKETWIRE

Det var et hårdt år for vindindustrien i Europa i 2022, da ordrerne på nye vindturbiner blev næsten halveret med en nedgang på 47 pct.

Det skriver Recharge News.

Tallene stammer fra en opgørelse fra brancheorganisationen Windeurope, der kalder udviklingen ”ekstremt bekymrende”.

Det er da også noget af et paradoks, at bestillingerne af nye møller falder markant, og bundlinjerne hos producenterne blinker rødt, i en tid, hvor alle taler om energikrise, forsyningssikkerhed og klima.

Årsagen til nedturen sidste år var en kombination af markante prisstigninger på råvarer såvel som fragt og nationale indgreb i elektricitetsmarkedet, og derfor blev der blot placeret nye ordrer svarende til 9 gigawatt, GW.

Samtidig blev der kun truffet endelige investeringsbeslutninger for nye vindprojekter for 12 gigawatt i 2022, og det er ikke engang halvdelen af det årligt nødvendige på 30 gigawatt, hvis EU’s ambitioner for energitransformationen frem mod 2050 skal nås.

Inden 2030 skal der i EU også være opstillet 100 gigawatt offshore-kapacitet, mod i dag 15 gigawatt, men alligevel blev der ikke i 2022 truffet en endelig investeringsbeslutning for et eneste havprojekt.

”Problemet er inflationen, hvor omkostningerne stiger i højere grad end de forventede indtægter. Investorer bliver også afvist af uhensigtsmæssige nationale indgreb på elmarkederne,” lyder det fra Windeurope, ifølge Recharge News.

Over to år er prisen på en vindmølle i Europa steget med 40 pct., beregner organisationen.

”Tallene for vindmølleordrer i 2022 burde ringe en alarmklokke: Europas energi- og klimamål er i fare, hvis EU ikke formår at sikre et attraktivt investeringsmiljø for vedvarende energi.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også