Organisationer: Adgang til kritiske materialer er afgørende for den vedvarende økonomi

Skal Europa være konkurrencedygtig i fremtiden, er en ny europæisk lov om materialer vigtig, lyder det fra europæiske stål- og vindorganisationer.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Den kommende EU-lov om kritiske råstoffer (CRMA), som Ursula von der Leyen introducerede i september sidste år, spiller en central rolle i at sikre et grønt Europa i fremtiden.

Det mener brancheorganisationerne Windeurope og Eurofer, den europæiske stålindustri, der i en samlet meddelelse understreger lovens afgørende betydning.

Loven vil redegøre for, hvilken rolle kritiske råstoffer spiller i værdikæden og sikre adgang til disse materialer til vind- og stålindustrien i Europa.

Det drejer sig blandt andet om sjældne jordarter, nikkel, kobber, aluminium og glasfiberstoffer. Materialer, Europa i dag importerer fra blandt andet Asien.

Fra de to organisationer lyder det, at lovgivningen på kort sigt vil sikre adgang til de kritiske materialer, som bruges til eksempelvis vindmøller og stålproduktionen.

På længere sigt vil det øge den indenlandske produktion i Europa ved blandt andet at sikre offentlig støtte til private investeringer.

”Loven om kritiske råstoffer er en afgørende mulighed for at reducere Europas afhængighed af Kina - og at øge udbuddet af de materialer, Europa har brug for for at øge sin energisikkerhed.” siger Giles Dickson, der er adm. direktør for Windeurope.

Axel Eggert, generaldirektør for Eurofer, understreger desuden, at CRMA kan være med til at sikre investeringer og styrke forsyningskæderne i konkurrence med USA’s Inflation Reduction Act.

Ifølge brancheorganisationerne er de to industrier helt centrale for Europas jagt på dekarbonisering og grøn omstilling.

Både fordi vindenergi står til at levere 50 pct. af al strøm, der bruges i EU i 205, og fordi stål er en af hovedkomponenterne i mange af de elementer, der bruges i energiomstillingen, lyder det.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også