EnergiWatch

Siemens Gamesa-topchef: Mange af os lider – volumener skal op nu

Vindmølleproducenterne og skoven af underleverandører er aktuelt hårdt ramt af voldsomt stigende omkostninger, herunder ikke mindst til transport og råmaterialer.

Den nytiltrådte topchef for vindmølleproducenten Siemens Gamesa, Jochen Eickholt. | Foto: Siemens Energy

Den nytiltrådte topchef for vindmølleproducenten Siemens Gamesa, Jochen Eickholt, ser positivt på de langsigtede vækstmuligheder for vindmølleindustrien, men på kort sigt er situationen vanskelig for mange aktører.

"Vi har demonstreret, at vi har teknologien til at levere og kan gøre det på konkurrencedygtige vilkår. Vores pris er bedre eller på niveau med fossile brændstofkilder. Men der er et men, og der er et meget stort men, for mens de langsigtede udsigter for industrien er meget stærke, så er de kortsigtede meget anderledes," sagde Jochen Eickholt i forbindelse med åbningen af Wind Europes årlige vindenergikonferencen, som i år afholdes i spanske Bilbao.

Han tilføjede, at hvis industrien skal levere al den vækst, som der er planer om for fremtiden, så kræver det en sund og robust industri.

"Det kræver finansielle muskler til at investere i infrastruktur og teknologi. Kan nogen se på dagens industri og sige, at den er sund? Mange af os lider, fra vindmølleproducenter til underleverandører. Det er i alles interesse, at der skabes en robust og modstandsdygtig industri i Europa," lød det klare budskab fra Jochen Eickholt.

Vindmølleproducenterne og skoven af underleverandører er aktuelt hårdt ramt af voldsomt stigende omkostninger, herunder ikke mindst til transport og råmaterialer.

Samtidig har møllepriserne de seneste år været voldsomt under pres. For lave volumener - i forhold til kapaciteten i industrien - har skabt gode vilkår for at opnå lave priser, når der de seneste år har været afholdt auktioner i Europa og andre steder.

Og netop volumener er et af flere punkter, der bør gøres noget ved, lyder opfordringen fra Jochen Eickholt.

"Vi har brug for at øge markedsvolumenerne nu. Markedet for vindmøller i Europa var i 2021 halvdelen af, hvad det burde være. For at nå målene i 2030 skal EU opsætte 30 GW (gigawatt) ny vindenergikapacitet per år. Men sidste år byggede vi kun 11 gigawatt."

"På grund af de små volumener på udbudssiden er der i europæiske auktioner en stor konkurrence – også blandt udviklere, og det ender derfor ud med lave budpriser. De lave priser ender i sidste ende hos vindmølleproducenter og underleverandører," sagde Jochen Eickholt.

For at få mere volumen i markedet skal der først og fremmest speedes op for processer omkring "permitting" – altså at forbedre mulighederne for at opnå tilladelser til nye projekter. Han fremhævede også behovet for at øge investeringer i elnettet.

"Desuden skal regeringer undgå negativ budgivning, hvor udviklere betaler regeringer for nye projekter. Det medfører højere omkostninger, som skal betales af nogen – typisk forbrugere eller vindindustriens forsyningskæde," lød opfordringen fra Jochen Eickholt.

Siemens Gamesa tildeler Valmont milliardordre

Siemens Gamesa starter nacelle- og vingeproduktion i Frankrig

Ny Siemens Gamesa-topchef ser ingen mening i frasalg

Mere fra EnergiWatch

RWE fordoblede omsætningen i første halvår

Den tyske energikæmpe fik holdt fast i de gode takter gennem årets første to kvartaler og opjusterer for året. Stop for russisk kulimport kommer dog til at give milliardtab, lyder det i regnskabet.

Opec venter lavere olieforbrug

Oliealliancen ser overskud på de globale oliemarkeder og forventer - i modsætning til IEA - et lavere forbrug over den kommende tid.

Vestas-opkøb skyder KK Wind op omkring fem milliarder

Det suverænt største køb skal ikke blot gøre KK Wind Solutions eksklusiv leverandør til Vestas men også skyde leverandøren ind på det kinesiske marked – og gøre det både lettere og billigere at skaffe komponenter, konstaterer topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs