Eurowind køber Vattenfalls danske projekter

Med overtagelsen af Danmarks største landvindprojekt og tre øvrige projekter føjer projektudvikleren potentielt 325 MW – samt yderligere verserende klagesager – til porteføljen.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel

Vattenfall er langt om længe lykkedes med at finde en aftager til sine danske udviklingsprojekter. Mere end et år efter det svenske energiselskab over for EnergiWatch medgav, at det havde indledt processen med at afhænde sine landmølleprojekter og afvikle den del af sit metier i Danmark, slår Eurowind til og overtager porteføljen på 325 MW fordelt på 74 møller i 4 parker. De to parter afviser at oplyse købssummen.

"Vi er meget tilfredse med, at vi har kunne indgå denne aftale med Vattenfall om de fire projekter. Vi mener, at alle fire projekter vil bidrage væsentligt til den grønne omstilling i Danmark. Det er fire gode projekter, som passer rigtigt godt ind i vores eksisterende portefølje af projekter under udvikling," siger Eurowinds adm. direktør, Jens Rasmussen.

"Vattenfall har arbejdet med projekterne gennem flere år, og nu ser vi frem til at færdiggøre udviklingsarbejdet og opføre vindmøllerne."

At Vattenfall har arbejdet med projekterne i en årrække, er ingen overdrivelse. De fire projekter er Rejsby Hede, Hjelm Hede, Nørre Økse Sø og endelig Danmarks største landvindprojekt, Nørrekær Enge II på 130 MW. Sidstnævnte meldte det svenske energiselskab f.eks. allerede officelt sine planer ud om i 2014.

Når Nørrekær Enge II fortsat er at regne som et udviklingsprojekt, skyldes det dog ikke nøl fra Vattenfalls side. For allerede i 2018 blev projektet godkendt af Aalborg og Vesthimmerland Kommune, der skal lægge grund til. Men i slutningen af 2020 ophævede Planklagenævnet miljørapport og kommuneplaner med henvisning til utilstrækkelige risikoberegninger for damflagermus.

Mens klageprocessen altså er overstået på det projekt, der nu mangler en opdateret miljørapport, er et af de øvrige projekter fortsat under behandling. I slutningen af 2018 blev Jammerbugt Kommunes VVM-godkendelse af Nørre Økse Sø-projektet påklaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Den klage er endnu ikke afgjort, om end den dog ikke har opsættende virkning.

Et andet af projekterne har også tidligere kunnet kalde sig landets største. Eller det har rettere de 40 møller, der siden 1994 har udgjort Rejsby Hede-parken, som efter planen skal afløses med 15 nye møller. Imidlertid har også det projekt været uhyre kontroversielt gennem en længere årrække, og er flere gange blevet stemt politisk ned af et flertal i Tønder Kommune.

For Eurowind er det dog ikke just første gang, at der skal arbejdes med besværlige projekter. For mens Nørrekær Enge II har potentialet til at blive Danmarks største landmøllepark, så driver nordjyderne i forvejen den største idriftsatte park, Thorup-Sletten. Men selv om møllerne her snurrer, så kan det være på lånt tid, eftersom Planklagenævnet for et år siden ophævede miljørapporten også bag det projekt.

For Vattenfall betyder frasalget omvendt ikke en fuldkommen afgang med dansk landvind. Efter afhændelsen af projekterne – og sidste års frasalg af en række mindre parker til European Energy – har energiselskabet fortsat en portefølje på 210 MW i Danmark. Denne planlægger selskabet fortsat at drive fremover, lyder det i meddelelsen.

European Energy køber 8 projekter af Vattenfall

Vattenfall dropper ny dansk landvind

Møllerne på Thorup-Sletten får lov at snurre

Lokalplan ophæves for Danmarks største vindpark

Danmarks største vindpark på vej i Nordjylland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også