Lokalplan ophæves for Danmarks største vindpark

Planklagenævnet dumper miljørapporten for Eurowinds nordjyske storprojekt, Thorup-Sletten, et lille år efter idriftsættelse. Udvikleren vurderer ikke, at møllerne af den grund skal slukkes, om end borgmester ikke afviser den konsekvens.
Foto: PR Aura
Foto: PR Aura

Eurowind skal tilbage til tegnebrættet. Planklagenævnet har tirsdag afgjort, at VVM-redegørelsen for vindparken Thorup-Sletten på flere områder ikke i tilstrækkelig grad belyser de potentielle konsekvenser for fuglelivet i et nærliggende Natura 2000-område. Nævnet ophæver derfor miljørapporten og lokalplanerne i kommunerne Jammerbugt og Vesthimmerland, hvor parken er placeret.

Imidlertid er der et noget atypisk aspekt ved afgørelsen. Thorup-Sletten blev tilsluttet nettet forrige februar, og har siden september været Danmarks største landmøllepark.

For selv om projektet var påklaget, var klagen ikke med opsættende virkning. Hvilket – sammen med kommunernes godkendelse – betød, at Eurowind var i sin gode ret til at etablere møllerne.

"Selvfølgelig er dette en beklageligt situation. Ikke kun for os men også for kommuner, naboer, partnere og de lokale medejere. Men afgørelsen fra nævnet peger også på mulige faktorer, der kan give forvaltningerne i kommunerne anledning til at se på en ny VVM-ansøgning," siger Eurowinds pressechef, Joachim Steenstrup.

Duer ikke med høgene

Afgørelsen giver da umiddelbart også en del af rette op på.

Ikke med hensyn til spørgsmålet om støj, der var den ene af klagernes hovedanker. Men i forhold til de fugle i naturreservatet – såkaldte fokusarter – der kan blive påvirket af de 150 meter høje møller på Thorup-Sletten. Det gælder dels rørhøgen, der ikke er medtaget i konsekvensudredningen trods ynglende arter i naturbeskyttelsesområdet, og dels den blå kærhøg, som der heller ikke omtales konklusioner for. "Væsentlige mangler", pointeres det.

Derudover nævnes det, at parkens konsekvenser for fuglelivet ikke er tilstrækkeligt belyst, når det kommer til både intensitet, varighed og variationer mellem arterne. Lige som vurderingen af mortalitetsfaktorerne – altså hvor stor en andel, der dør – har været utilstrækkelig for projektet og i kombination med andre projekter i området.

Pressechefen mener dog ikke, at udvikleren burde have sikret sig, at projektet havde klaret sig igennem alle klageinstanser, før byggeriet blev indledt.

"Der gennemføres næppe et infrastrukturprojekt i Danmark, der ikke er påklaget. Det er fuldstændigt almindeligt. Vi synes selv, at vi havde udarbejdet en god VVM i godt samarbejde med vores rådgiver og med en meget produktiv relation til de involverede kommuner," siger Joachim Steenstrup, der ikke forventer, at afgørelsen kommer til at medføre, at møllerne på Thorup-Sletten nu skal slukkes.

"Det er der ikke noget i afgørelsen, der indikerer, så det mener vi slet ikke, at der er optræk til."

Borgmester afviser ikke møllestop

En form for stille brise omkring det spørgsmål kan dog ikke afvises. Over for Nordjyske vil borgmesteren i Jammerbugt, Morgens Christen Gade (V) ikke på forhånd afskrive, at det kan blive konsekvensen.

"Nu må vi læse afgørelsen grundigt igennem og se på, hvad der ikke er tilstrækkeligt belyst. Og så må Teknik- og Miljøudvalget se på sagen igen – og endelig må vi have vurderet om møllerne skal stoppes. De er jo opstillet for opstillers egen regning og risiko," siger borgmesteren til avisen.

Ansvaret påhviler ganske rigtigt Eurowind, der i januar frasolgte halvdelen af det 77,4 MW store projekt til Aura for et "større trecifret millionbeløb".Udvikleren må derfor satse på, at forvaltningerne i såvel Jammerland som Vesthimmerland ikke vurderer at situationen er helt uholdbar for projektet, som de en gang tidligere har sagt god for.

Forventer ny klage

For skal møllerne slukkes vil det være et enormt slag for selskabet. Nuvel, bedre end det for udvikleren værst tænkelige scenarie, hvor projektet bliver afvist og møllerne skal pilles ned igen. Men uden driftsomkostninger er det langt fra at holde comalagte vindmøller kunstigt i live.

Ikke mindst al den stund at der nok skal ses et godt stykke ind i fremtiden, før en ny VVM-undersøgelse er gennemført, godkendt og ikke mindst klagebehandlet. Den VVM-redegørelse, der nu er hældt ned ad brættet, blev således indleveret i 2016, mens alene klagenævnets afgørelse har været knap to et halvt år undervejs.

Eurowind vil ikke gisne om, hvor lang den kommende sagsbehandling kommer til at tage. Men selv om udvikleren erkender, at også den næste VVM-redegørelse formentlig kommer til at blive påklaget, så har Nævnenes Hus for nyligt meldt ud, at de efter at have fået tilført ekstra midler nu klar til at overholde sit mål om en sagsbehandlingstid på maksimalt seks måneder.

"Det ville overraske mig meget, hvis ikke også den kommende VVM påklages. Men vores forståelse er, at nye sager kommer til at få en helt anden tidsramme end de ældre," siger Joachim Steenstrup.

Siemens Gamesa får dansk storordre

Vikingeborg kan blokere for vindmøller

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også