EnergiWatch

Vindø-konsortium kritiserer regeringens tempo

Energiøen i Nordsøen kunne allerede stå klar i 2027, hvis regeringen arbejdede mere effektivt, påpeger konsortium over for Berlingske.

Foto: CIP

Den kunstige energiø i Nordsøen, som på sigt skal have en kapacitet på 10 GW, kunne være klar langt tidligere, end regeringen lægger op til. Sådan lyder kritikken fra det såkaldte Vindø-konsortium, i et interview i Berlingske onsdag.

De seneste bulletiner fra Folketinget lyder, at øen ventes i drift fra 2033 – tre år senere, end den oprindelige plan fra 2020 tilsagde. Ifølge Vindø-konsortiet kunne den dog være klar fra 2027, hvis f.eks. udbuddet blev sat i gang allerede i år.

"Aftalen om at opføre energiøen blev vedtaget i Folketinget for et år siden. Og siden er der sket for lidt. I skrivende stund er det uklart, hvordan og hvornår udbudsprocessen kommer til at foregå, og den er udsat ad flere omgange. Det kan hverken Danmark eller klimaet være tjent med," siger Jesper Hjulmand, adm. direktør i Andel, som er en del af konsortiet.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har afvist at stille op til interview med Berlingske. Han skriver i en mail til mediet, at der er stor politisk vilje til projektet, men at det også må stå på et fagligt grundlag.

EnergiWatch har løbende beskrevet Vindø-gruppens bestræbelser for at etablere Danmarks største anlægsprojekt nogensinde. Parterne i konsortiet består foruden Andel af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Pension Danmark og PFA.

Konsortiet er oppe imod Ørsted og ATP, der også har planer om at byde ind på projektet. Planen er, at energiøen i første ombæring får en kapacitet på mindst 3 GW, som siden skrues op til 10 GW.

 

Storstilet hav-konsortium vælger Niras til energiø i Nordsøen

CIP vælger Tyra-chef til prestigeprojekt: "Hvem har ikke lyst til at bygge en ø?"

CIP vælger storstilet hav-konsortium til energiø i Nordsøen 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs