Nordic Solar tager første bid af milliardudvidelse

Mellem 150 til 200 mio. kr. forventer den danske solinvestor at hente på en kapitalrejsning i januar, mens forventningen er, at der vil blive rejst op til fem gange så meget i løbet af hele året.
Foto: PR Nordic Solar Energy
Foto: PR Nordic Solar Energy

Mens tømmermændene knap har lagt sig hos store dele af den danske befolkning, så har Nordic Solar ikke i sinde at ligge på sofaen og se skihop fra Garmisch-Partenkirchen hele vintermåneden.

I stedet agter selskabet at fortsætte 2022, hvor selskabet slap, og det skal ske gennem en kapitalrejsning, hvor der skal hentes mellem 150 til 200 mio. kr. i januar.

"Vi kigger ind i en relativt kraftig vækst, som vi dels har været igennem i 2021, mens som vi også kigger ind i i 2022, så lige nu har vi en samlet plan om at rejse mellem 700 mio. kr. til 1 mia. kr. i løbet af 2022 på egenkapitalsiden," fortæller Nikolaj Hoff, der er adm. direktør for Nordic Solar.

Han fortæller, at pengene skal bruges på dels køb af projektrettigheder, men også til byggeprojekter, hvor der er planer om at skrue op for mængden af MW i løbet af året.

"I løbet af 2021 byggede vi små 90 MW, mens vi i 2022 regner med at bygge op til 140 MW. Vi har en pipeline på cirka 1,2 GW, som skal bygges mellem 2022 til 2025, hvoraf de første 140 MW så er i år," siger direktøren.

Nordic Solars pipeline er fordelt ud på landene Danmark, Sverige, Italien, Grækenland og Spanien.

Størstedelen er udviklingsprojekter, der skal modnes i løbet af de kommende år frem mod 2025, mens det så er de projekter, der på nuværende tidspunkt er klar til at blive opført, som vil blive bygget i år.

Synergieffekt

I dag har Nordic Solar omkring 550 investorer, og Nikolaj Hoff forventer, at en stor del af de mange millioner, som skal rejses i løbet af i år, vil komme fra de nuværende investorer. Men der vil også komme en del nye ansigter i investorkredsen.

For hvis man kigger overordnet på solinvestorens kapitalrejsning, så stammer ca. en tredjedel fra nuværende investorer, en tredjedel fra nye investorer og en tredjedel fra kapitalforvaltere.

I 2021 kom det frem, at blandt andet Niels Peter Louis-Hansen, der er én af Danmarks absolut rigeste og Coloplast-arving, er blandt investorerne i Nordic Solar, da han i forbindelse med en kapitalrejsning krydsede grænsen på 5 pct. i ejerandel, som udløser en registrering.

Faktisk investerede Coloplast-arvingen i fonden Nordic Solar Global. Men i juni 2021 foretog Nordic Solar en sammenlægning af sine to fondsselskaber og managementselskabet. Og det har allerede kastet en del synergieffekter af sig – også på den mere uventede side, fortæller Nikolaj Hoff.

"Det har været en positiv ting for kapitalrejsning, da investorerne ikke kan være negative omkring fees, da vi ikke har nogen fees mere," siger han fortsætter:

"Det var en af de ting, som vi ikke havde indkalkuleret som en synergi, men det er faktisk en synergi på kapitalrejsningssiden, da der på den måde er en enorm tiltrækning for investorerne, hvor de godt kan se, at de kommer ind i noget, der er som et mini-Ørsted, hvor man ikke er kunde hos et kapitalmanagementselskab, men faktisk er investor direkte i selskabet og aktionær på lige vilkår som andre."

Bedre lånemuligheder

På forhånd havde Nordic Solar forventet, at sammenlægning også ville hjælpe med bedre finansieringsmuligheder.

Tidligere investerede Nordic Solar i etablerede og aktive solparker gennem fonden Nordic Solar Energy, mens Nordic Solar Global stod for investeringer i udviklingsprojekter.

"Det er lettere at belåne eksisterende operative aktiver til at investere ind i udviklingsprojekter. Det mærker vi allerede nu i form af, at en masse af de garantier, der skal stilles, når man skal lave nettilslutning osv., kan vi stille med garantier fra holdingselskabet, hvor vi førhen i Global måtte lægge pengene kontant, da vi ikke kunne låne på balancen," forklarer direktøren og tilføjer:

"Det er en fordel, som vi forventer bliver større og større, i og med at vi arbejder på en større finansiering på holdingniveau af vores byggeaktiviteter."

Børs-parate i år

Gennem længere tid har Nordic Solar varslet, at selskabet har gået med planer om at blive børsnoteret.

Men i februar sidste år blev planerne udskudt fra 2021 med endnu et år. Det bliver dog ikke i 2022, at Nordic Solar går på børsen, fortæller Nikolaj Hoff.

"Vi går efter at være børs-parate i 2022. Vi kunne sagtens forcere en børsnotering igennem nu her, hvis vi ville, men vi ønsker at være rigtig godt rustet på alle områder. Så derfor har vi sagt, at ultimo 2022 skal vi være klar til at gå på børsen, hvis vi vil."

Direktøren understreger, at børsnoteringen selvfølgelig først skal besluttes på en generalforsamling, hvor selskabet tager en dialog med investorerne om, hvorvidt de rent faktisk ønsker en børsnotering eller ej.

"Og så må vi også se på timingen i forhold til markedet," siger Nikolaj Hoff.

Nordic Solar forstærker ledelsen

Nordic Solar udskyder børsplaner

Nordic Solar udvider med portugisisk solcellepark 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også